Gouden AAP voor Rijksmuseum

Gouden AAP voor Rijksmuseum

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 12-05-2014

De winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2014 zijn de Rijksgebouwendienst, Rijksmuseum en Cruz y Ortiz arquitectos, respectievelijk de opdrachtgevers en de architect van het Rijksmuseum. Dit is zaterdagavond tijdens het Amsterdamse Architectenbal in de Beurs van Berlage bekend gemaakt. Francine Houben (winnend architect van de vorige editie) hing de gouden medailles om. De Spaanse architect Antonio Ortiz was duidelijk verguld.

De Amsterdamse Architectuur Prijs is door ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) in het leven geroepen en wordt toegekend aan de architect en de opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt.

De jury bestond dit jaar uit de Belgische architectuuristoricus Rika Devos, de Nederlandse architectuurcriticus Kirsten Hannema en de Italiaanse architect Gianni Cito.

Het juryoordeel over het Rijksmuseum:
“Natuurlijk is het Rijksmuseum een project hors catégorie, dat zich moeilijk laat vergelijken met de overige projecten uit 2013. Maar ook in die categorie is het Rijksmuseum bijzonder geslaagd. De transformatie had op vele momenten enorm mis kunnen gaan, en het is algemeen bekend dat voor voortdurende verbetering van het project is gevochten. De ambities en de standaard van de architectuur zijn hoog geweest en gebleven. Hiervoor wil de jury ook pleiten bij alle toekomstige projecten in de stad – ongeacht de schaal of de wijze van totstandkoming. Sinds de heropening in 2013 is de iconische waarde van ‘Het Rijks’ evident, evenals de betekenis van het museum voor Nederland, voor Amsterdam en voor de Amsterdammers, die niet alleen het museum, maar ook ‘hun’ fietsroute terugkregen. De jury is van mening dat het is
gelukt om met de transformatie van het Rijksmuseum een publiek interieur aan de stad toe te voegen.”

Het volledige juryrapport is na te lezen op www.arcam.nl

Foto: Pedro Pegenaute

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.