Gouden Piramide voor Roombeek

Gouden Piramide voor Roombeek

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-11-2007

Enschede heeft zaterdag de Gouden Piramide gewonnen. Deze rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap werd uitgereikt voor de herbouw van de wijk Roombeek die bij de vuurwerkramp op 13 mei in 2000 vrijwel compleet werd weggevaagd. Wethouder Bleker nam namens de gemeente de trofee in ontvangst. De Rijksprijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro.

Het project
De inzending bestond uit de wederopbouw en herstructurering van Roombeek, de wijk die op 13 mei 2000 door de vuurwerkramp werd getroffen. Kenmerkend aspect van de herbouw is de balans die werd gevonden tussen het sparen van de getroffen gebouwen en sloop, tussen het herstel van de karakteristiek van de wijk en vernieuwing, en tussen een ruimhartige bewonersparticipatie en een gestuurde aanpak.

Juryrapport
Zelden werd er bij het opbouwen van een wijk stedenbouwkundig zoveel geprobéérd. Alles begon met het instellen van een daadkrachtig projectbureau direct ín de wijk. Vervolgens werd een veelheid aan ideeën tot ontwikkeling gebracht: de introductie van verschillende vormen van particulier opdrachtgeverschap, de openbare ruimte kreeg een centrale plaats, een geraffineerd systeem van beeldregie werd ontwikkeld, er werd plaats gemaakt voor belangwekkende architectuur en de ‘inweving’ van nieuwe culturele voorzieningen.

De slotconclusie van de jury is dan ook dat de geweldige prestatie van de opdrachtgevende en uitvoerende organisatie in Enschede, en de durf en ideeënrijkdom die aan de dag werden gelegd het verdienen te worden bekroond met de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. De Gouden Piramide is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van VROM, LNV, OCW, en VenW .
Bron: Architectuur Lokaal

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.