Green Planet-tankstation

Green Planet-tankstation

Nieuws, Project kort
Door: Jacqueline Knudsen | 17-12-2013

Eind november opende het eerste Green Planet-tankstation in Europa haar deuren aan de A28 vlakbij Pesse in Drenthe. Naast gewone brandstoffen worden er ook zes soorten bio-brandstoffen verkocht, zoals biodiesel, ethanolbenzine en groengas. Er is ook een oplaadpunt voor elektrische auto’s.

Koepel in staal en hout

Het ontwerp voor de halve bol met sedumdak is afkomstig van de inmiddels gepensioneerde ingenieur Roelof Oosting uit Beilen. B+O Architectuur en Interieur (Meppel) heeft dit idee samen met ABT in Velp uitgewerkt. Inzet was om het gebouw uit zoveel mogelijk duurzame bouwmaterialen op te trekken. De koepel heeft een doorsnee van 75 meter, is 9 meter hoog en heeft een constructie van gelamineerde gevingerlaste houten liggers op slanke stalen kolommen. De koepel heeft twee grote halfronde openingen voor auto’s en drie kleinere voor voetgangers en het terras bij het restaurant.

Duurzame ambitie

Het gebouw met de tankshop is geïntegreerd in de koepel en heeft een cilindervorm. Het gebouw bevat ook een informatiecentrum over de totstandkoming van duurzame energie, diverse horecavoorzieningen, een Seats2Meet vergadercentrum en kantoorruimte.
Het tankstation wekt haar eigen energie zoveel mogelijk op met behulp van zonnecollectoren, twee micro-windmolens, een koolzaadoliegenerator en door het gebruik van aardwarmte. Ook bij avond heeft het station een bijzondere en duurzame uitstraling door gekleurde LED strips van Triolight in de dome en in het interieur van Green Planet.
In Green Planet is ruim 4 miljoen euro geïnvesteerd, het is gerealiseerd mede dankzij participatie van o.a. rijksoverheid, de provincie Drenthe en een aantal bedrijven en organisaties.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Edward Doorten, Green Planet, Pesse

Ontwerp: Roelof Oosting, Beilen en B+O Architecten, Meppel

Adviseur constructies: ABT, Velp

Landschappelijke inpassing: BügelHajema Adviseurs

Aannemer: HuneBouw, Hoogeveen

Staalconstructie: Constructiebedrijf Beijer, Meppel

Houtconstructie: De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies

Bouwperiode: december 2012 – november 2013

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.