Duurzaam hotel van SeARCH op Java-eiland

Nieuws

Duurzaam hotel van SeARCH op Java-eiland

Door: Petra Starink | 09-10-2017

Op de kop van Java-eiland in Amsterdam wordt gebouwd aan een bijzonder duurzaam hotel naar een ontwerp van architectenbureau SeARCH. Waar vroeger de lijndienst vertrok van Amsterdam naar Jakarta, verrijst nu Hotel Jakarta Amsterdam. Naar verwachting gaat het hotel in maart 2018 open.

Herontwikkeling

De gemeente Amsterdam schreef in 2014 een tender uit voor de ontwikkeling van een hotel op Java-eiland als onderdeel van een herontwikkelingsprogramma. WestCord Hotels diende samen met architectenbureau SeARCH en in samenwerking met het Tropenmuseum en de Hortus Botanicus Amsterdam het winnende hotelconcept in, dat naast een architectonisch hoogstaand ontwerp uitblinkt in duurzaamheid en publieke programmering. Hotel Jakarta Amsterdam symboliseert het maritieme verleden met Java en gaat als een tweede huiskamer fungeren voor de nieuwsgierige wereldreiziger. Het hotel wordt een multiculturele smeltkroes, als levendig onderdeel van de stad. Het Tropenmuseum gaat een waardevolle bijdrage leveren aan de culturele invulling.

Atrium in het centrum

De begane grond wordt een grote open ruimte met in het centrum een atrium. Op de begane grond komen publieke ruimten met een groot restaurant, een bakkerij met espressobar en een wellness met zwembad. Deze ruimten zijn transparant, uitnodigend en combineren een industrieel karakter met een modern-Aziatische uitstraling. De horeca fungeert als ontmoetingsplek. Op de eerste etage worden drie multifunctionele zalen gebouwd die geschakeld kunnen worden tot één grote ruimte.

Panoramisch uitzicht

In het centrale atrium wordt een subtropische tuin gerealiseerd in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam. Zij hebben een zorgvuldige selectie gemaakt van bomen, drie meter hoge palmen en planten uit Azië. Op de hoogste verdieping van het hotel komt Skybar Malabar met een panoramisch uitzicht op het IJ. De naam is een afgeleide van een vulkaan op Java.

Constructie van beton en hout

De 200 hotelkamers en suites bestaan uit een ingenieuze constructie van beton en hout. Ze zijn vooraf gefabriceerd en worden op de locatie ingebouwd. De boutique style kamers krijgen een intieme, warme uitstraling van hout, gecombineerd met Indonesische invloeden. Ze beschikken over een inpandig balkon dat met glas compleet kan worden afgesloten, waardoor een extra geluids- en warmte-isolerende laag ontstaat.

Houten hoofddraagstructuur

Hotel Jakarta Amsterdam is een gebouw op de punt van Java-eiland met transparante glazen gevels en een unieke 30 meter hoge houten hoofddraagstructuur. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen worden in naturel hout met FSC of PEFC keurmerk uitgevoerd. De gekozen duurzame materialen zijn van dusdanige kwaliteit dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt blijven waardoor het massieve houtbouwsysteem zichtbaar blijft. Bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage.

Warmte -en koudeopslagsysteem

In het hotel worden energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Via pv-panelen in de gevel en het dak van het atrium wordt er zonne-energie opgevangen en omgezet in elektriciteit voor de verwarming van het douchewater. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt middels een warmte-en koudeopslagsysteem.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.