Groene blikvanger in jaren 70 wijk

Groene blikvanger in jaren 70 wijk

Nieuws
Door: Petra Starink | 28-07-2016

Appartementencomplex Zuringhof in Tilburg is letterlijk en figuurlijk een groene blikvanger in de wijk. Het is het eerste gestapelde gebouw volgens het nul-op-de-meter-principe in Noord-Brabant. Door het complex aan de buitenzijde te isoleren werd het tevens mogelijk om het gebouw een heel andere uitstraling te geven, hierdoor kon architect Arno Kolen iets unieks creëren.

Uitstraling voor hele woonwijk

Tot een paar maanden geleden was het complex een typisch gebouw van zijn generatie, zowel energetisch als qua uiterlijk. Na de renovatie heeft niet alleen het gebouw een nieuwe uitstraling, maar ook de hele wijk. Architect Arno Kolen legt uit dat eenzijdige jaren 70-wijken ankerpunten nodig hebben voor de oriëntatie. Maar ook dat bewoners zo extra waardering krijgen voor hun omgeving. Kolen: ‘We wilden een statement maken door een andere, herkenbare én mooie woonomgeving te realiseren. In eerste instantie keken we naar stucwerk, maar de keuze viel uiteindelijk op Sto-Ecoshapes omdat we daarmee een hele nieuwe huid konden creëren.’

Ronde vormen

Arno Kolen legt uit dat de groene kleur refereert aan het kruid zuring, waaraan het gebouw zijn naam ontleent. ‘Daarnaast boden de prefab stucvormen de mogelijkheid om de gevel driedimensionaal te omkleden. Door het kleurgebruik én de combinatie van een specifiek patroon, ronde vormen en diepe neggen krijgt de gevel meer uitstraling en het complex een ‘aaibaar’ karakter.’  Appartementencomplex Zuringhof werd op 15 juli feestelijk geopend.

Fotografie: Ronald Tilleman/Sto-Ecoshapes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.