Groene daken populair onder architecten

Groene daken populair onder architecten

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-11-2008

Het concept ‘groene daken’ is populair onder architecten, maar ook andere marktpartijen zijn positief over dit concept. Groene daken zijn bedekt met mos, gras, planten of zelfs bomen en worden verondersteld de oplossing te zijn voor veel binnenstedelijke milieu-issues, zoals wateroverlast en luchtvervuiling. Van groene daken noemt men vooral de voordelen voor het pand zelf: koeling van gebouw en energiebesparing. Dit blijkt uit eigen onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Architecten positief
Architecten zijn het meest bekend met groene daken, 85procent is hiermee bekend. Andere partijen kennen het wel alleen in mindere mate. Zo kent iets meer dan tweederde van de aannemers B&U (69 procent) en iets minder dan tweederde van de dakdekkers (60 procent) het concept.

Architecten koesteren ook de meest positieve houding: 70 procent van alle architecten is positief over groene daken. Bij de andere partijen schommelt dit tussen de 30 procent en 40 procent. Zo zegt 30 procent van de aannemers GWW een positieve houding te hebben, met name omdat het een oplossing is voor de wateroverlast: groene daken nemen regenwater op en vormen op deze manier een buffer.

Van de installateurs, die met name vanwege het energieverbruik en de koeling te maken hebben met groene daken, zegt 35 procent een positieve houding te hebben.

Vegetatie
‘Groene daken’ is een verzamelnaam voor platte- en hellende daken met extensieve en intensieve vegetatie. Bij extensieve vegetatie bevindt zich een dunne mat op het dak waarin mos, grassen en (vet)planten wortelen. Bij intensieve vegetatie ligt er een laag aarde op een waterkerende laag waarop een grotere variëteit aan planten en zelfs bomen kunnen groeien.

Intensieve vegetatie kan alleen op platte daken worden gerealiseerd. De gemiddelde aanlegkosten variëren van € 45 per vierkante meter voor een extensief dak tot € 120 per vierkante meter voor een intensieve daktuin. De gemeente Rotterdam is in Nederland het verst met het stimuleren van groene daken.

Bron: USP Marketing Consultancy

Zie ook:
Actieve Daken Conferentie 2008
Groninger school krijgt lichtgewicht groen dak

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.