Groene en natuurlijke uitstraling station Bleizo

Nieuws

Groene en natuurlijke uitstraling station Bleizo

Door: Petra Starink | 01-11-2016

Op 31 oktober ging de 1e paal in de grond voor het nieuwe station Bleizo. Het station op de grens van Zoetermeer en Lansingerland moet in december 2018 klaar zijn. Het ontwerp van Team V Architectuur en Arcadis is volledig geïntegreerd in een landschappelijke brug over de A12 en het spoor. Het station krijgt hierdoor een groene uitstraling.

Groene en natuurlijke uitstraling

Het vervoersknooppunt bestaat uit een groen viaduct van ruim 40 meter breed en 190 meter lang. Het NS-station, de RandstadRail, fietsenstallingen en bushaltes zijn zorgvuldig in de ‘combibrug’ geïntegreerd. Het brugdek functioneert als randstadrailhalte én als traverse voor voetgangers en fietsers over het spoor en de A12. De overbrugging krijgt met bomen, hagen en gras het karakter van een laan: de Laan op Bleizo. Deze vriendelijke en natuurlijke uitstraling wordt versterkt door de met hout afgewerkte plafonds, de natuurstenen vloeren en het karakteristieke takkenmotief op de perronkappen en de borstwering van de brug.

Ruime stationshal

De ruime stationshal van het NS-station ligt goed zichtbaar op een verhoogd plateau onder de brug, ten zuiden van de A12. De bushaltes aan de noordzijde zijn eveneens overdekt door het brugdek. De randstadrailhalte, de bushaltes en de perrons zijn overzichtelijk met elkaar verbonden via brede trappen en transparante glazen liften. Met 700 gratis parkeerplaatsen en fietsenstallingen aan beide zijden van het viaduct biedt de vervoersknoop veel overstapmogelijkheden. Er kan snel gereisd worden tussen Zoetermeer, Gouda, Rotterdam en Den Haag.

Meegroeien met omgeving

Bleizo is zo ontworpen dat het moeiteloos kan meegroeien met haar omgeving. De realisatie van het vervoersknooppunt is de eerste stap in de ontwikkeling van een Business en Leisure Park op de grens van Zoetermeer en Lansingerland.

Om de toekomstige bereikbaarheid van het gebied te waarborgen is in het ontwerp ruimte ingebouwd voor uitbreiding van het aantal treinsporen en verbreding van de A12. De Laan op Bleizo, inclusief het fietspad, kan worden verlengd als de RandstadRail, die nu een eindhalte heeft op Bleizo, wordt doorgetrokken richting Rotterdam.

Beeld: Team V Architectuur, Arcadis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.