Groenste gebouwen van Amsterdam

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Groenste gebouwen van Amsterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-09-2022

Wat zijn de groenste gebouwen van Amsterdam? Arcam zocht het uit en presenteert op maandagavond 26 september ‘De groene architectuurgids van Amsterdam’ vanuit Pakhuis de Zwijger. De gids bevat de groenste gebouwen van 2000 tot en met 2025, met groene particuliere initiatieven, de 25 groenste gebouwen van 2018 tot en met 2022, toekomstige iconen én met trendsetters.

Natuurinclusief, klimaatadaptief of energiebewust bouwen is niet alleen een zaak van technologische innovatie en overtuiging. De top zeven beste projecten waren niet alleen groen, maar hebben ook een belangrijke functie vervuld als wegbereider voor een nieuwe manier van denken. Ze waren hun tijd ver vooruit en worden nog steeds gebruikt als referentieprojecten voor groene gevels, houtbouw, demontabel bouwen en/of bijzondere energieprestaties.

De top 7

in chronologische volgorde

 • GWL-Terrein, KCAP. © KCAP
  Deze wijk is een pionier op het gebied van duurzaamheid, gebouwd en beheerd volgens ecologische principes.
 • Sportplaza Mercator, VenhoevenCS. Foto Luuk Kramer
  Voor Sportplaza Mercator ontwikkelde Copijn een next level gevelbegroeiingssysteem voor ruim vijftig verschillende planten, waarmee het mogelijk werd om niet-grondgebonden beplanting toe te passen.
 • The Edge
  Uitgeroepen tot het meest duurzame kantoor ter wereld met een BREEAM-score van 98.36%.
 • Patch22
  Patch22 bewees dat gestapeld bouwen in hout mogelijk is. Het dertig meter hoge woon-werkgebouw is vervaardigd met de hernieuwbare grondstof hout als voornaamste constructie- en gevelmateriaal.
 • Tijdelijke Rechtbank
  De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam inspireert als demontabel gebouw, dat ook echt ergens anders opnieuw wordt opgebouwd. De volgende locatie zal namelijk het Kennispark Twente in Enschede worden. Het gebouw ligt momenteel in onderdelen opgeslagen. In 2023 zal het opnieuw opgebouwd worden. De oplevering is begin 2024.
 • De Spakler
  De Spakler is met een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van nul de eerste energieneutrale woontoren in Nederland. Deze EPC-waarde wordt onder meer behaald door de toepassing van circa 2.500 m2 PV-panelen, zowel op de daken als op de gevels.
 • Stadstuin Overtoom – Aardetuin, Warmtetuin
  Met duurzaamheidsmaatregelen op het gebied van sloop, hergebruik, materialen, CO2-uitstoot, energie en water is Stadstuinen Overtoom zowel in ontwerp als in bouwproces en gebruik klimaatneutraal. Alsook een vroeg voorbeeld van groene gebiedsontwikkeling.

Evenement bijwonen

Wilt u dit evenement bijwonen? Reserveer dan uw plaatsen via deze link.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.