Groosman ontwerpt kerkgebouw in Leidsche Rijn

Nieuws

Groosman ontwerpt kerkgebouw in Leidsche Rijn

Door: Petra Starink | 16-10-2019

Groosman heeft in Leidsche Rijn voor NGK Rijnwaarde en de GKV Leidsche Rijn een gezamenlijk kerkgebouw ontworpen. Het gebouw is geïnspireerd op de historische schuurkerk.

Prijsvraag

De twee kerkgemeenschappen uit Leidsche Rijn deelden een visie met het thema: ‘De deur staat wagenwijd open voor iedereen.’ Groosman won de prijsvraag met een open, toegankelijk huis voor Leidsche Rijn. Daarmee kwam een droom uit van architect Mark Siebers die altijd al eens een plek van ontmoeting wilde ontwerpen in nauwe samenwerking met de gebruikers.

Vorm kerk geïnspireerd op historische schuurkerk

Het Maximapark wordt doorkruist door de Alendorperweg, waaraan zich aan het begin van de 20e eeuw veel tuinders vestigden. De voormalige boerderijen, die hier nog staan bepalen de structuur van de oostelijke zijde van het park. De vorm van het eenvoudige, eigentijdse kerkgebouw is geïnspireerd op de historische schuurkerk, een geliefde bouwvorm voor gereformeerde kerkgenootschappen gedurende de 19e eeuw. Het silhouet sluit hiermee naadloos aan op de agrarische sfeer van de directe omgeving.

Christelijke symboliek in ontwerp

Christelijke symboliek vormde een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp. De betekenis en vorm van het kruis komen zowel in de plattegrond als de glazen gevel terug. De driedeling in het gebouw is een verwijzing naar de heilige Drie-eenheid (Vader, Zoon en Heilige Geest). De as van het lange toegangspad loopt door in de ontmoetingsruimte. Aan de ene zijde van deze as is de zaal waar Gods woord gesproken wordt en aan de andere zijde de stilteruimte.

Glazen wand

Op de verdieping zijn diverse (vergader)ruimtes en een jeugdhonk gesitueerd. Deze worden tijdens de samenkomsten gebruikt door de kinderen die hier tijdens de dienst een eigen programma bijwonen. Door de glazen wand blijft de visuele verbinding behouden. Dankzij het voorportaal kunnen de ruimtes op de verdieping apart gebruikt/verhuurd worden. 

Gebouw bekleed met zwarte dakpannen

Het gebouw is bekleed met zwarte dakpannen met houten accenten ter plaatse van de entrees, kerkzaal en het luik bij de stilteruimte. Wanneer het luik open staat en achter het raam licht brand is het gebouw geopend.
Het interieur is sober vormgegeven met zwarte vloeren en witte plafonds. De wanden en het meubilair zijn bekleed met whitewashed houten latten. De enige kleur is het groen van het omliggend landschap wat weer terugkomt in de gordijnen, die de kerkzaal kunnen opdelen en afsluiten. Twee oude kerkbanken uit de 19-eeuwse GKV kerk komen terug in de kerk. Kenmerkend is de grote glazen pui die de grote zaal vult met daglicht.

‘Kerk aan het Lint’ is gebouwd door Middelwateringbouw. Groosman is de architect van het ontwerp en interieurontwerp, de constructeur en maakte de bouwkundige uitwerking voor het gebouw. In het ontwerpproces zijn de gemeenteleden actief betrokken. Ze hebben ook meegeholpen met de bouw.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.