Groosman wint architectenselectie Kreekbos in Almere Duin

Nieuws

Groosman wint architectenselectie Kreekbos in Almere Duin

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-02-2019

Almere DUIN is een gebiedsontwikkeling waarin een nieuw landschap van strand, duinen, water en bossen de identiteit in belangrijke mate bepaalt. Voor het deelgebied Kreekbos Zuid Dijkdeel schreef Amvest een architectenselectie uit. In dit bijzondere woongebied heeft Groosman een visie gemaakt voor 50 woningen met ieder een bijzonder uitzicht en een unieke waterbeleving/landschapsbeleving.

Wonen rondom de kreek

Kreekbos Zuid is een gebied binnen DUIN met bos en water als landschap. De rol van het landschap is een belangrijke drager van DUIN en vraagt om een grote mate van zorgvuldigheid bij de inpassing van het woonprogramma. In het gebied Kreekbos Zuid worden drie leefklimaten gerealiseerd; wonen aan de duindijk, wonen aan de beek en wonen rondom de kreek. Ieder gebied heeft zijn eigen kenmerken en daarbij horende kwaliteiten. De architectuur van de woningen voegt zich naar het landschap en de beleving van het landschap staat voor de bewoners centraal. Het is optimaal genieten op het terras van de duindijkwoningen met waanzinnig uitzicht over het Almeerstrand en het IJmeer. De woningen rondom de kreek staan in een bosrijke omgeving. Hier kom je tot rust in de zitkuil met zicht op de natuur. In de beekwoningen is het intiem en ongedwongen wonen met een terras aan de Wim Eversbeek.

Kleurenpallet sluit aan bij landschap

De kleurtoonen het kleurenpallet van de materialisatie van de woningen sluit aan bij het omliggende landschap van de drie leefklimaten. Hout dient bij iedere woning als accent voor de buitenruimtes.
De woningen in de zanderige Duindijk worden gekenmerkt door hun zachte tinten en houten veranda in de duinen. Het kleurenpallet van de kreekwoningen in het bos zijn voornamelijk donkere, aarde tinten. De woningen kenmerken zich door de met hout omkaderde transparante achtergevel die zich opent naar het landschap. De woningen aan de beek bestaan uit natuurlijke grijstinten en hebben een deels omsloten terras direct aan het water. De architectuur van de woningen is ondergeschikt aan het landschap van de deellocatie, waardoor de woningen opgaan in het landschap.

Groosman ontwierp ook het omliggende deelplan ZuiderDUIN in Almere. Het project won in 2017 de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling.

Beeld: Groosman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.