Grootste groene gevel ter wereld

Nieuws

Grootste groene gevel ter wereld

Door: Jacqueline Knudsen | 06-06-2016

In de Belgische gemeente Laakdal groeit de grootste groene gevel ter wereld, met een oppervlakte van meer dan 2.000 m2 op het nieuwe distributiecentrum van Nike, dat geheel werkt met hernieuwbare energie afkomstig van onder andere zonnepanelen, windturbines en geothermie. Het toegepaste gevelsysteem, LivePanel, bevat een zorgvuldig geselecteerd plantenassortiment met onder meer Alchemilla, Bergenia, Campanula, Geranium en Nepeta, in totaal een kleine 100.000 planten.

Minimaal waterverbruik

De reusachtige plantenwand voorziet in een geïntegreerd irrigatiesysteem dat permanent zorgt voor voldoende vocht en plantenvoeding. “Nike eiste een duurzame groene gevel met zo min mogelijk watergebruik. Na een uitgebreide inventarisatie van beschikbare systemen is er, in overleg met het architectenbureau van Nike, gekozen voor LivePanel van Mobilane. Het minimale watergebruik, het relatief lage gewicht en de bewezen werking van het groene gevelsysteem in combinatie met de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding gaven de doorslag,” aldus BSI Bomenservice, verantwoordelijk voor installatie en onderhoud van de gevelbeplanting.

Capillair watergeefsysteem

De groene wand bevat in totaal 11.000 verwisselbare plantcassettes. Elke rij met cassettes wordt in een aluminium gootprofiel geplaatst dat tevens dient als waterbuffer. De planten in de cassettes worden automatisch van water voorzien door een capillair watergeefsysteem dat wordt aangestuurd door sensoren in de wand. Het innovatieve systeem is onderhoudsarm, lekvrij en ongevoelig voor storingen. Bij ontmanteling is de plantenwand volledig recyclebaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.