Grosfeld grote winnaar architectuurprijs Breda

Grosfeld grote winnaar architectuurprijs Breda

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-01-2008

De Bredase architect Pascal Grosfeld is de grote winnaar van de Bredase architectuurprijs 2007/2008. Een vakjury beloonde zijn werk met zowel de eerste als met de derde prijs. Dat bleek gisteren tijdens de bekendmaking in de Avenue.

Eerste werd het bedrijfspand dat Grosfeld ontwierp voor Winters Bouw aan de Rat Verleghstraat. Een gebouw dat Michel Gorissen, jurylid en directeur van Gebouw F (het Bredase centrum voor de architectuur) prees vanwege de eenvoud, subtiliteit en fijnzinnigheid.

Mooie entree
“Kantoor- en bedrijfsdeel vormen door het materiaalgebruik een geïntegreerd geheel. Met zijn positionering vlak naast het spoor, is het pand voor iedereen die Breda binnenrijdt, een mooie entree.”

Derde werd het kantoor dat Grosfeld tekende voor Aartsen Fruit. Een modern gebouw dat met respect voor een oude monumentale boerderij tegen dat pand is aangebouwd. “Oud en nieuw vormen een prachtige synthese”, meende Gorissen.

Oude ruïne
De jury, waar naast Gorissen ook Eric de Bruijn in zat, lid van de raad van toezicht van Gebouw F en Jan Willem Christiaansen van de programmacommissie van dat centrum, kende een tweede prijs toe aan Lunet B van architectenbureau Rothuizen Van Doorn ’t Hooft.

Een ontwerp waarbij de architecten de opdracht hadden een oude ruïne voor Breda te behouden. “Dat is op een prachtige manier gedaan”, aldus Gorissen. De resten van het oude fort zijn integraal opgenomen in een kantoorpand, zonder dat het aan waarde inboet.

Publieksprijs
Naast vakjuryprijzen waren er ook publieksprijzen. Die werden toegekend aan de eerste drie bouwwerken die tijdens een verkiezing van BN/DeStem de voorkeur hadden van de lezers.

Het publiek koos het Van Gilsgebouw aan het Minervum als favoriet. Als tweede eindigde het woningbouwproject aan het Teteringse Zuringveld, waarbij bewoners zelf met een architect hun droomhuis ontwierpen. Als derde eindige de Hogebrug over de haven van Eloi Koreman.

Bron: BN De Stem.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.