Grote bureaus samen aan Amsterdamse wijk

Grote bureaus samen aan Amsterdamse wijk

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-07-2008

Zeven verschillende architectenbureaus werken op dit moment aan de realisatie van Laan van Spartaan, de nieuwe Amsterdamse woonwijk in stadsdeel Bos en Lommer. Dat aantal past bij de grote diversiteit aan functies en gebouwen die er komen.

De keuze van architecten onderstreept daarnaast het hoge kwaliteitsniveau dat Ymere en Bouwfonds Property Development met Laan van Spartaan nastreven. Met bureaus als MVRDV, Claus en Kaan en KOW werken de meest vooraanstaande Nederlandse architectenbureaus aan de nieuwste woonwijk van Amsterdam.

Dubbel gebruik
Laan van Spartaan wordt een wijk waarin wonen, werken, culturele en maatschappelijke voorzieningen en sport op een ingenieuze manier met elkaar worden gecombineerd. Waar mogelijk worden ruimtes ‘dubbel’ gebruikt, zoals een sporthal die zowel door scholen, sportverenigingen als een zorginstelling wordt benut. En voorzieningen voor een jongerencentrum van het Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam zullen waarschijnlijk ook gebruikt worden door leerlingen van het ROC van Amsterdam.

Die menging van functies stelt hoge eisen aan het ontwerp van de verschillende gebouwen. Bij de selectie van de architecten keken Ymere en Bouwfonds Property Development naar samenwerking met andere architecten en naar ervaring met ontwerpen in een drukke stedelijke omgeving.

Bureaus
De geselecteerde architectenbureaus voldoen daar zeer goed aan, volgens Ymere en Bouwfonds Property Development, die de wijk ontwikkelen. MVRDV uit Rotterdam ontwerpt een gebouw aan de westkant van Laan van Spartaan. Claus en Kaan architecten uit Amsterdam en Rotterdam zijn betrokken bij de woningen langs de Erasmusgracht en de Tribune, het woongebouw langs de A10.

Woningen op de zuidstrook van Laan van Spartaan zijn van de hand van KOW architecten uit Den Haag. Atelier Pro, ook uit de hofstad, werkt aan het Regionaal Opleidings Centrum (ROC).

Verder zijn Dick van Gameren architecten uit Amsterdam, DP6 uit Delft en Diederendirrix uit Eindhoven van de partij met woningen aan de Erasmusgracht, de zuidstrook en ook de sporthal en het jongerencentrum.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.