Grote finale voor 1:500 Ontwerp Heesterveld

Grote finale voor 1:500 Ontwerp Heesterveld

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-11-2007

De winnaar van de eerste Ymere NAi prijs wordt op vrijdagmiddag 16 november in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam bekend gemaakt. Dit gebeurt tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling waarin de plannen van de winnaar en de overige vijf genomineerden worden gepresenteerd. De tentoonstelling is te zien van 17 november 2007 tot en met 24 februari 2008.

Schaal 1:500
Woningcorporatie Ymere en het NAi hebben gezamenlijk 1:500 Ontwerp Heesterveld uitgeschreven met het doel de visievorming voor de inrichting van een stedelijke woonomgeving te stimuleren. De prijsvraag, waarbij de wijk Heesterveld in de Bijlmermeer als uitgangspunt wordt genomen, is erop gericht een duurzame kwalitatieve leefomgeving te creëren.

Hierbij staat de relatie tussen privé, gemeenschappelijk en openbaar gebied en dus de schaal van de nabije woonomgeving centraal. Nadat in juni zes plannen uit bijna veertig inzendingen werden geselecteerd, hebben de genomineerden hun plan uitgewerkt. Op 16 november aanstaande wordt het winnende ontwerp bekend gemaakt.

De genomineerden
Bigi Blinxz (Bureau Inbo
Bijlmer Kleinhandelsgebouw (FARO architecten
BijlmerMEER (Jan Dittmar architecten)
Heesterveld 2.0 (Bureau Marco Henssen architecten
Mengen & loslaten – 1507575 (Micha de Haas architecten
Metrohalte Bijlmerpark (M3H architecten

Tentoonstelling
Het NAi toont de uitgewerkte plannen van de genomineerden en plaatst ze in de context van de Bijlmermeer, Amsterdam Zuidoost. Heesterveld werd in 1982 opgeleverd en ontworpen door architect Frans van Gool. Het complex is opgebouwd uit vier aan elkaar geschakelde woonhoven met 317 gedifferentieerde woningen. Nu wordt het gebied herontwikkeld.

Bij het ontwerpen van een duurzame, kwalitatief goede leefomgeving spelen ook sociale, maatschappelijke en economische factoren een grote rol. In de Bijlmer is onder meer sprake van vervuiling, een hoog verhuispercentage en gevoelens van onveiligheid in de wijk. Kan architectuur hierin verandering brengen en een positieve draai aan de identiteit van het gebied geven?

Naast het presenteren van de zes ontwerpen geeft de tentoonstelling aan de hand van krantenartikelen, bouwtekeningen, foto’s en film een introductie op de Bijlmermeer en Heesterveld. Voor meer informatie kijk op www.nai.nl. De genomineerde plannen zijn vanaf 26 november 2007 t/m 11 januari 2008 ook te zien in het informatiecentrum van stadsdeelkantoor Zuidoost in Amsterdam.

Zie ook: Prijsvragen

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.