Grotiustorens verrijken Haagse skyline

Actualiteiten, Nieuws

Grotiustorens verrijken Haagse skyline

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-07-2022

De twee Grotiustorens, tegenwoordig bekend als The Roofs, zijn ontworpen door MVRDV voor vastgoedontwikkelaar Provast. De multifunctionele woontorens zijn 120 en 100 meter hoog en bevinden zich aan de Grotiusplaats. Op een steenworp afstand van station Den Haag Centraal en de Koninklijke Bibliotheek. Het complex voegt met zijn opvallende kronen van gestapelde appartementen nieuwe betaalbare huurwoningen toe op een zeer centrale plek in de stad.

De Grotiustorens lopen naar boven toe uit in een landschap van gestapelde appartementen. Deze ‘kronen’ zijn al van verre zichtbaar en vormen een nieuwe architectonische blikvanger voor Den Haag. In een gebied waar elke meter slim moet worden benut, ontwierp MVRDV twee appartementengebouwen van in totaal 61.800 m2. Door de torens slim te snijden aan de voet, bleven doorgaande straten behouden, waren er nieuwe pleintjes te realiseren en bieden de torens wisselende perspectieven.

Asymmetrisch afbrokkelen

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de top van de torens: door ze aan de bovenzijde asymmetrisch te laten ‘afbrokkelen’, kon het kenmerkende landschap van gestapelde terrassen ontstaan. De kroon kreeg een extra accent, zowel in kleur als in materiaal. Voor de terrassen en de gevel is gekozen voor een duurzame bamboecomposiet. Het kleurverloop van de natuursteen – van beige voor de bovenste lagen naar antraciet voor de benedenverdiepingen – zorgt verder voor een zachte landing op het maaiveld.

Appartementen

De appartementen mogen verschillen in huurprijs en grootte, zelfs het kleinste hoekappartement biedt prachtig uitzicht. Elke bewoner heeft een buitenplek gekregen waar hij beschut kan zitten. Dit is mede te danken aan de vormgeving van de buitenruimtes. Ook de woningen zonder kroonterras hebben balkons die zich deels als loggia in de woning bevinden, deels uitsteken..

‘Binnen dit al vrij drukke gebied hebben we met dit ontwerp in feite nieuwe ruimte geschapen,’ zegt Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV, ‘De torens ogen smal maar bevatten veel oppervlakte en een mix van woningen. Het ‘dorp aan de top’ is letterlijk een kroon op het ontwerp. De stapeling van appartementen zorgt naast uitzicht ook voor makkelijke ontmoetingen. Het ontwerp vergroot de benaderbaarheid, huurders zullen straks bijna het gevoel hebben alsof ze op de begane grond wonen en elkaar makkelijk uitnodigen voor een glas wijn of etentje.’

Duurzaam

Met zijn gevels van natuursteen en duurzame composiet bamboeplanken, gasloze woningen en circa 1.500 parkeerplekken voor fietsen naast 244 voor auto’s, zijn de Grotiustorens ook duurzaam. Bij het ontwerp is aandacht besteed aan energiezuinigheid in de vorm van goede isolatie en wtw-installaties.

De twee torens staan niet op zich: ze vormen het startpunt van de make-over van het gebied ten oosten van Den Haag Centraal. Hierbij horen het deels overkappen van de Utrechtsebaan en het doortrekken van voetgangersroute richting Bezuidenhout. De Grotiustorens zorgen ervoor dat de openbare ruimte een nieuwe dimensie krijgt. Het project kan het begin vormen van een verdere verdichting en vergroening van dit deel van Den Haag.

Beeld: Daria Scagliola

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.