GROUP A ontwerpt lab voor bouwinnovatie

Nieuws

GROUP A ontwerpt lab voor bouwinnovatie

Door: Petra Starink | 30-03-2020

Voor het nieuwe TNO Lab voor Bouwinnovatie, heeft Group A de testhallen en laboratoria binnen één gebouw samengebracht, met als uitgangspunt dat openheid de motor achter gezamenlijke innovatie is. Deze open werkomgeving is het resultaat van een samenwerking tussen TNO, ontwikkelaar Stone22, GROUP A en belegger a.s.r. real estate.

Laboratorium voor bouwinnovatie

In het laboratoriumcluster wordt onderzoek gedaan gericht op innovatie en levensduurverlenging van materialen, energie en constructies in de bouw. Dit onderzoek vindt plaats in een testhal en labruimten, die ieder zijn ondergebracht in een apart deel van het gebouw. De grote testhallen, aan de oostzijde, zijn zichtbaar vanaf de buitenzijde waar de semi-transparante gevel een blik gunt op de testactiviteiten binnen.

Slimme gevel

De ondersteunende laboratoria en werkruimtes, op de begane grond, bevinden zich aan de westzijde. Hierboven, op de 1e verdieping, bevinden zich de technische installaties en hergebruikte klimaatcellen, een belangrijk onderdeel van TNO’s onderzoekpraktijk. De gevel is slim qua duurzaamheid. De open-dicht verhouding in de gevel beperkt namelijk de opwarming van het gebouw en reduceert zo de benodigde koeling.

Open werkomgeving

De transparante, dubbelhoge corridor, die de twee gebouwdelen verbindt, is naast verkeersruimte vooral dé plek waar de technische innovaties zichtbaar zijn voor passanten, bezoekers en werknemers. Op de verdieping komen de kantoor- en labruimten, in de corridor, uit op een bordes dat in de ruimte hangt. De coffeecorner, eveneens ‘hangend’ in deze hoge ruimte, vormt hier de ontmoetingsplek. De bewegingen van de testhal naar de laboratoria en viceversa zijn hiervandaan zichtbaar en zorgen voor levendigheid in deze open werkomgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.