Haags Historisch Museum uitgebreid en gerestaureerd

Nieuws

Haags Historisch Museum uitgebreid en gerestaureerd

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-10-2021

DP6 architectuurstudio maakt met het Haags Historisch Museum en de gemeente Den Haag een plan om het museum te restaureren en uit te breiden. Het rijksmonument waarin het museum is gehuisvest, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd én van de huidige museumbezoeker. Als eigenaar van het historische pand heeft de gemeente geld uitgetrokken om dit restauratie- en uitbreidingsplan op te stellen. Over het budget voor de uitvoering is door de gemeente nog geen besluit genomen.

Duurzaamheidsambities

Ruimtegebrek voor presentaties en personeel, een sleetse uitstraling, een gebrekkige looproute door het gebouw én het gemis van een duidelijke verbinding met de stad worden met het plan aangepakt. Om aan de duurzaamheidsambities van de gemeente te voldoen moeten installaties vernieuwd worden, zoals voor brandveiligheid en klimaatbeheersing. De verbouwingsplannen versterken ook het museale profiel van het Haags Historisch Museum. Het museum wil het verhaal van de stad vertellen met vier thema’s: Den Haag als regeringsstad, hofstad, stad van vrede & recht en stad van zand en veen. Daarnaast is er meer ruimte nodig voor publieksprogrammering en schoolbezoek.

Publieksentree en routing verbeteren

Het 17e-eeuwse onderkomen van het Haags Historisch Museum, de Sebastiaansdoelen, is in haar bestaansgeschiedenis vaak verbouwd. Het gebouw sluit in de huidige vorm niet meer aan bij de eisen van vandaag de dag voor een aantrekkelijk en uitnodigend museum. Het interieur heeft in de loop van de tijd veel van haar oorspronkelijke allure en karakter verloren. Bij de planontwikkeling wordt onderzocht of het mogelijk is latere toevoegingen te verwijderen en waardevolle onderdelen van het interieur en exterieur te restaureren. Ook is het de bedoeling om de publieksentree en de routing van het gebouw te verbeteren, de bezoekersfaciliteiten uit te breiden en een goede multifunctionele educatieruimte en extra ruimte voor actuele presentaties te realiseren.

Visie van DP6 Architectuurstudio

Deze zomer organiseerde de gemeente Den Haag een Europese aanbesteding om te komen tot de keuze voor een ontwerpteam. De visie van DP6 architectuurstudio sloot het beste aan bij de wensen en plannen van het museum en de voorwaarden van de gemeente. DP6 won de architectenselectie samen met de adviseurs Vis architecten, Galjema, ABT, Deerns en HiPlus.

Tentoonstelling Macht-800 jaar Binnenhof

Op dit moment is de tentoonstelling Macht-800 jaar Binnenhof te zien in het museum. Een verhaal van macht en tegenmacht, emancipatie, democratie en het Nederlandse polderen.

Haags Historisch Museum, Vijverberg 7, Den Haag
Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur, Zaterdag en zondag 12.00 – 17.00 uurSchrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.