‘Haagse Hofjes’ – Gemeente Den Haag investeert

Actualiteiten, Nieuws

‘Haagse Hofjes’ – Gemeente Den Haag investeert

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-11-2023

Een groeiende groep inwoners van Den Haag is op zoek naar mogelijkheden voor andere vormen van samenwonen. Woonvormen die uitgaan van gemeenschapszin, van het delen van voorzieningen en van waarden over duurzaamheid, gezondheid en samenleven. De slagingskans van deze groepen is in de huidige krappe woonmarkt echter minimaal. Daarom wil de gemeente Den Haag tot en met 2027 een bedrag van bijna 5 miljoen euro investeren in innovatieve woonvormen en deze ook actief stimuleren. Dat staat in een voorstel dat het college van B&W deze week aan de raad voorlegt.

Concreet wil de gemeente Den Haag de komende vier jaar €1.250.000 vrijmaken voor de uitvoering van het Stimuleringsplan innovatieve woonvormen 2023-2027 (RIS316966). Daarnaast zullen er financiële instrumenten worden ontwikkeld met een maximale omvang van +/- €3.600.000 teneinde de realisatie van concrete innovatieve wooninitiatieven te ondersteunen. Voornemen is om voor deze doelgroep jaarlijks zo’n honderd woningen te helpen realiseren in het middeldure huur- en betaalbare koopsegment en daarnaast afspraken te maken met de Haagse woningcorporaties over aanvullende aantallen.

Samen wonen

Collectieve woonvormen hebben in Den Haag een lange historie. Zo woonde eind 19e eeuw één op de vijf Hagenaars in een hofjeswoning, een collectieve woonvorm met indertijd vaak zeer armoedige woonomstandigheden waarop de zogenaamde ‘liefdadigheidshofjes’ een positieve uitzondering vormden. Tegenwoordig zijn hofjeswoningen juist een zeer geliefde woonvorm, die inspiratie bieden aan innovatieve woonconcepten van heel uiteenlopende aard. 

“Innovatieve woonvormen, laten we ze ‘hofjes nieuwe stijl’ noemen, kunnen bijdragen aan een diverse, leefbare en inclusieve stad”, stelt wethouder Martijn Balster van Volkshuisvesting. “Een verscheidenheid aan woonvormen stimuleert ontmoeting, eigenaarschap en verbinding en geeft kleur aan onze stad. Nieuwe collectieve woonconcepten kunnen ‘een onsje welzijn’ bieden waarmee ‘een kilo aan zorg’ kan worden voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die samenwonen en zo de zorg goed dichtbij kunnen organiseren en mee kunnen laten groeien. Of aan verschillende generaties of culturen die kunnen profiteren van elkaars nabijheid.”  

Partners

Samen met partners als de Haagse woningcorporaties en Centrum Groepswonen wil de gemeente vooral inzetten op collectieve woonvormen waarin ‘vragers’ en ‘dragers’ samenwonen, om op die manier een sterkere sociale basis en grotere zelfredzaamheid te creëren. Zo kan mantelzorg worden gestimuleerd, doorstroming op de woningmarkt worden bevorderd en eenzaamheid worden bestreden. Ook zal er aandacht zijn voor cultuur-sensitieve groepswoonvormen en meer-generatiewoningen. 

In het lopende jaar 2023 en 2024 zal door de gemeente vooral energie worden gestoken in het vinden van locaties en vastgoedobjecten voor innovatieve woonconcepten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.