Haagse Passage wint NRW Jaarprijs

Haagse Passage wint NRW Jaarprijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-04-2008

Winkelcentrum De Passage in Den Haag is de winnaar van de NRW Jaarprijs 2008. De Passage is een authentiek winkelmonument, dat volgens de jury door zijn historie, schoonheid en grandeur, internationale allure heeft. Het is een ‘Grand Magasin’, dat stamt uit de 19e eeuwse Belle Epoque.

Met het ‘Plan du Passage’ is het oudste winkelcentrum van Nederland gered van de ondergang en in zeven jaar tijd in oude luister hersteld. Door de uitvoering van dit plan is De Passage duurzaam behouden voor de toekomst.

Renovatie
De Jury heeft veel waardering voor de wijze waarop de renovatie door de ontwikkelaar in samenwerking met de eigenaar, de gemeente Den Haag en Monumentenzorg tot stand is gebracht. Hierdoor kon niet alleen een verbetering van de winkelstructuur worden aangebracht, maar konden ook de historische elementen van De Passage worden gerestaureerd, waaronder de oorspronkelijke ornamenten, de puien, de terrazzovloer en de natuurstenen kolommen.

De Haagse Passage is een concept, dat bestaat uit speciaalzaken, kantoren, horeca en het volledig gerestaureerde hotel, dat na 30 jaar leegstand in oude glorie is hersteld.

Voorbeeldfunctie
De Passage heeft een uitstekende en onderscheidende branchemix, waaraan doelgericht en compromisloos wordt gesleuteld om het gewenste niveau te bereiken en dat vervolgens te handhaven. Volgens de Jury vervult de Haagse Passage juist op dit punt een voorbeeldfunctie bij het revitaliseren en positioneren van binnensteden.

Ook door de functie van De Passage als verbindend element in het winkelgebied wordt de Haagse binnenstad naar een hoger niveau getild. De Passage is volgens de Jury een oorspronkelijk en stijlvol winkelgebied, dat tot het beste behoort wat de Nederlandse vastgoedsector heeft voortgebracht.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.