Haagse skywalk

Nieuws

Haagse skywalk

Door: Petra Starink | 29-08-2012

Iedereen kan het Panorama Mesdag bekijken maar niemand kan het “Panorama Den Haag anno 2012” bekijken, daarom hebben Fons en Arjan Heijnsbroek een ontwerp bedacht voor De Haagse Sky-walk. Een wandelpad door de lucht, met een lengte van 800 meter. Het idee is gemaakt naar aanleiding van een oproep van de gemeente Den Haag in het kader van haar kandidatuur voor  Culturele hoofdstad van Europa in 2018.

Vader (kunstenaar) en zoon (student industriële vormgeving) Heijnsbroek, beide Amsterdammers met Haagse roots, hebben hun idee geplaatst op de website Den Haag-2018, waar ideeën worden gevraagd voor Den Haag Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Het luchtpad (4 tot 8 meter breed) hangt 50 a 60 meter van de grond en wordt boven en opzij met glas overdekt. Het pad zal bestaan uit elegante en ruime lussen die horizontaal zwenken door de lucht. De metalen vloer van het pad loopt plaatselijk lichtjes naar boven of naar beneden. Het pad van 800 meter hangt met drie grote lussen aan kabels. Deze kabels zijn bevestigd aan de top van drie schuinstaande pylonen; elk is circa 90 meter hoog vanaf de grond. Zij zijn de drie dragers van de gehele constructie; de kabels doen de rest. Met een lift door één of twee van de pylonen gaat de bezoeker van de skywalk naar boven en beneden.

Inspiratie voor de vorm en de route van het lange luchtpad was voor Fons en Arjan de zeemeeuw. De fascinatie voor de zwenkende bewegingen en de lange bochten die de zeemeeuw door de lucht maakt. Zo kan de bezoeker al wandelend over het luchtpad met zijn ruime bochten en lussen als een zeemeeuw vanuit allerlei kanten over de stad naar beneden kijken, maar ook opzij en naar boven.

Locatie van de skywalk

Eén poot is gedacht ter hoogte van het paviljoen op het Malieveld, de tweede bij het ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout en de derde aan de overkant, bij de Prinsessegracht. De Skywalk krijgt met deze locatie veel vrije ruimte omdat deze op enkele honderden meters afstand ligt van de hoge torens bij het Centraal Station. De hoge, nieuwe skyline met o.a de Hoftoren wordt zo een belangrijk onderdeel van het ‘Panorama Den Haag’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.