Hans van Heeswijk ontwerpt museum voor realistische kunst

Hans van Heeswijk ontwerpt museum voor realistische kunst

Nieuws
Door: Petra Starink | 19-11-2012

Architect Hans van Heeswijk heeft een ontwerp gemaakt voor het museum voor realistische kunst dat de familie Melchers opricht in Gorssel. De bouw zal in het voorjaar van 2013 van start gaan en opent in het voorjaar van 2015.

Het museum wordt gehuisvest in het huidige gemeentehuis van Gorssel, dat eind 2012 vrij komt. Het monumentale deel van het uit 1914 daterende gemeentehuis van Gorssel blijft intact. De later aangebouwde delen worden in het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten vervangen door nieuwbouw in een parkachtige omgeving.

Nieuwbouw

Het gemeentehuis zal een transformatie ondergaan met nieuwe museumzalen die achter het voormalige gemeentehuis gerealiseerd gaan worden. In het bestaande monumentale deel zijn de museumbrasserie en het auditorium gepland. Voor de buitenkant worden natuurlijke materialen gebruikt, zoals natuursteen en glas.

Paviljoenachtig gebouw met strategische doorkijkjes

Het museum wordt een paviljoenachtig gebouw van twee verdiepingen met strategische doorkijkjes naar de parkachtige omgeving waarin het komt te staan. Naast het tentoonstellen van de vaste collectie biedt het gebouw ook ruimte aan wisselende exposities. Op de begane grond zijn een ruime entree met museumwinkel, vier museumzalen en een museumbrasserie gepland. Op de verdieping komen drie museumzalen, kantoren en een klein auditorium. Het ontwerp is bepalend voor de architectuur van Hans van Heeswijk, die zich kenmerkt door een helder en verrassende ruimtelijkheid en een hoog afwerkingsniveau.

Hans Melchers kocht ruim 1.000 Nederlandse kunstwerken van de ongeveer 1.240 werken uit de toenmalige DS Art collectie. In het museum zal werk tentoongesteld worden van zowel de magisch realisten en hun tijdgenoten (Pyke Koch, Charley Toorop en Wim Schumacher) alsook naoorlogse en hedendaagse figuratieve kunst. Er zal worden samengewerkt met andere Nederlandse musea. Dochter dr. Marisa Melchers wordt de directeur van het museum.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.