HAUT is een feit

Actualiteiten, Nieuws

HAUT is een feit

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-03-2022

Half maart is de hybride houten woontoren HAUT in Amsterdam officieel opgeleverd. Een bijzonder gebouw dat ontworpen is door Team V Architectuur en Arup. Het 21 verdiepingen tellende iconische gebouw is op dit moment het hoogste hybride houten gebouw is van Nederland. Rond een betonnen kern bestaat het gebouw grotendeels uit CLT wanden en vloeren.

HAUT is een initiatief van Lingotto uit 2016. In die tijd was hoog bouwen in hout nog veel meer vooruitstrevend dan nu. De woontoren is vervaardigd met Cross Laminated Timber (CLT) vloeren en wanden en dient inmiddels wereldwijd als voorbeeld voor architecten, ontwikkelaars en aannemers. De 52 woningen zijn opgeleverd en de eerste bewoners hebben hun intrek genomen. Het hout is vooral zichtbaar in de plafonds van de woningen en de trappenhuizen.

Duurzaam

Met de oplevering van HAUT is de BREEAM certificering ‘Outstanding’ gerealiseerd en is het gebouw duurzaam op alle fronten. In de negen pijlers is meer dan 85% van de punten behaald en daarmee is dit het eerste woongebouw met deze hoogste ‘BREEAM’-score.

HAUT heeft zonnepanelen in de gevel en op het dak, maakt gebruik vna innovatieve installaties en beschikt over groene daktuinen, slimme domotica. Tot slot: er zijn zo’n 100 vogelnesten in de gevel ‘verstopt’. 

Sinds 2016 is er veel gebeurd op houtbouwgebied en inmiddels heeft Lingotto in 2021 nog een ander houten ‘staaltje’ opgeleverd: Houtwerk, een kantoorgebouw in CLT in Utrecht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.