Havenhuis wint eerste Deventer Architectuurprijs

Actualiteiten, Nieuws

Havenhuis wint eerste Deventer Architectuurprijs

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-11-2022

Begin november werd de winnaar van de eerste Deventer Architectuurprijs bekend gemaakt. Uit handen van de vakjury, samengesteld door Architectuurcentrum GRAS in Groningen, nam architect Angela Holterman de prijs in ontvangst voor het door haar ontworpen Havenhuis. “Er deden zoveel goeie projecten mee aan de Architectuurprijs dat ik oprecht niet had verwacht dat we zouden winnen. Dit is de kers op de taart na het hele traject, waarbij we geduld en lange adem nodig hadden, maar iedereen de wil had om er een geslaagd project van te maken.”

Architectuurcentrum Rondeel heeft het initiatief genomen om in 2022 de eerste editie van een tweejaarlijkse Deventer Architectuurprijs (DAP) te organiseren. Met de Deventer Architectuurprijs wordt het belang van architectuur in de gemeente Deventer breed onder de aandacht gebracht.

Het project ‘Havenhuis’ aan de Mr. H.F. de Boerlaan van architectenbureau Hollands Zicht is uitgeroepen tot de winnaar. De vakjury van de Deventer Architectuurprijs roemde het Havenhuis-plan omdat het laat zien hoe een combinatie van collectief particulier opdrachtgeverschap en de kunde van een goede architect kan leiden tot een betaalbare verrijking van het woningaanbod. Het is een boeiend en eigenwijs plan: met stip een van de beste projecten in het Havenkwartier.

Publieksprijs

Naast deze prijs werd er ook een publieksprijs uitgereikt voor het favoriete nieuwe gebouw in Deventer. Het Deventer publiek koos voor Reinwaterkelder van Studio Groen+Schild.

Tevens sprak de vakjury haar waardering uit voor film + theater + café MIMIK van architectenbureau SeARCH Architecten en de bibliotheek Deventer van BiermanHenket/Hanratharchitect. “Beide gebouwen overtuigen als projecten waar de hand van de architect duidelijk zichtbaar is, door een ingenieus spel tussen beschikbare ruimte en programma”, aldus de jury.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.