Heilige Huisjes in Nieuw-West

Actualiteiten, Nieuws

Heilige Huisjes in Nieuw-West

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-02-2024

Op 17 februari organiseert het Van Eesteren museum een fietsexcursie lang vier kerken in Nieuw-West. Gids Jasmin Šporer vertelt over de verschillen tussen de gebouwen en hun rol die zij spelen voor de buurten met betrekking tot stedenbouw, architectuur, religie en beeldende kunst.

Amsterdam Nieuw-West is 25 kerken rijk. De kerkgebouwen uit de periode 1945-1970 vertellen het verhaal over de totstandkoming van dit wederopbouwgebied. Het zijn mooie voorbeelden van nieuwe ruimtelijke en sociaal-culturele inzichten uit die tijd. Voor stedenbouwkundige en architect Cornelis van Eesteren was de kerk als bouwvolume een ingrediënt waarmee hij variatie aanbracht in de ‘monotone’, door woningbouw gedomineerde, buurten. Met hun sociaal-culturele rol stimuleerden kerken bovendien de gemeenschapsvorming.

Excursie

Tijdens deze fietstocht langs vier kerken in Slotermeer komen stedenbouw, architectuur, religie en beeldende kunst aan bod. Het gaat om de kerken:

  • Sint-Catharina (architecten A. Evers en O.J. Sarlemijn, 1955, oorspronkelijk rooms-katholiek, nu Syrisch-orthodox)
  • Onze Lieve Vrouwe van Lourdes (architect M.J. Granpré Molière, 1956, oorspronkelijk rooms-katholiek, nu onttrokken aan de eredienst).
  • De Hoeksteen (architect P. Zanstra, 1963, oorspronkelijk Nederlands Hervormd, nu Baptistengemeente).
  • De Olijftak (architect K. Sijmons, 1956, oorspronkelijk Doopsgezind, nu Marokkaanse moskee).

Door rond te lopen in de kerken, waarvan er één tegenwoordig moskee is, ervaren deelnemers goed de verschillen tussen de gebouwen. De twee rooms-katholieke kerken zijn op de vroegchristelijke basilica geïnspireerd. Voor de protestantse kerken dienden sobere gereformeerde godshuizen uit de voorgaande eeuwen als voorbeeld. De twee bouwstijlen verschillen evenveel van elkaar als de verschillen tussen de opvattingen over traditie en modern. Tot welke kerk de gelovigen behoorden, werd tevens duidelijk gemaakt door de monumentale kunst, zoals geïntegreerde mozaïeken, beton-reliëfs en glas-appliqué.

Het architectonische gebedshuizenconcept van toen is tegenwoordig een erfgoedkwestie. Alle vier de gebouwen zijn een gemeentelijk monument. Nieuwe bestemmingen en dreigende afbraak roepen nieuwe vragen en emoties op. Zijn de kerken, door Van Eesteren zo zorgvuldig op zijn plattegrond gerangschikt, nog wel heilig? Wat is de toekomst van kerkgebouwen in Nieuw-West?

Voor deze fietstocht moeten deelnemers een eigen fiets regelen.

Praktisch

Datum: 17 februari
Tijdstip: 13:30 uur – 16.00 uur
Voertaal Nederlands
Locatie De fietstocht start bij het Van Eesteren Museum en eindigt bij het laatste kerkgebouw.
Tickets

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.