Hella Jongerius ontvangt Sikkens Prize

Nieuws

Hella Jongerius ontvangt Sikkens Prize

Door: Petra Starink | 12-01-2017

In de Doelen in Rotterdam wordt op 26 maart de Sikkens Prize uitgereikt aan Hella Jongerius. In haar werk met meubels, textiel en keramiek combineert Jongerius het traditionele met het hedendaagse, de nieuwste technologieën met traditionele handwerktechnieken.Haar doel is producten met een eigen karakter te creëren door ambachtelijke elementen toe te voegen aan industriële productieprocessen. Jongerius benadrukt consequent het belang van kleur en oppervlakken in hedendaags design.

Kleurontwikkeling

In het werk van Hella Jongerius speelt kleur een centrale rol. Ze heeft wars van commerciële trends een volstrekt eigen kleurgebruik ontwikkeld. Al jarenlang doet ze onderzoek naar kleurpigmenten en de relatietussen kleur, materiaal en licht. Sinds 2012 is Jongerius art director bij Danskina (vloerkleden) en sinds 2007 art director voor kleuren en materialen bij Vitra in Bazel, Zwitserland.

Sikkens Prize

De Sikkens Prize bestaat sinds 1960 en kent winnaars als Gerrit Rietveld, Le Corbusier, Donald Judd, Benno Premsela, en David Chipperfield. Allen werden gelauwerd voor hun baanbrekende werk op het gebied van kleur(toepassing). Het uitreiken van de Sikkens Prize is de kernactiviteit van Sikkens Foundation, de onafhankelijke culturele stichting die als doel het stimuleren van die sociale, culturele en wetenschappelijke ontwikkelingen in de samenleving waarbij kleur een specifieke rol speelt.

Mondrian Lecture

Op de uitreiking op 26 maart wordt tevens de Mondrian Lecture uitgesproken door wetenschapper op het gebied van conservering Narayan Khandekar, met de titel Collecting Colour.

Foto : De vier kleurwerelden van Hella Jongerius voor Vitra, in een installatie van ontwerpbureau Muller Van Tol.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.