Henk Hartzema lector in Design Urbanism

Henk Hartzema lector in Design Urbanism

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-07-2009

De Amsterdamse Academie van Bouwkunst heeft Henk Hartzema benoemd tot lector Design in Urbanism. In het internationale project Streetworks, patterns in urbanity onderzoekt hij de komende twee jaar met studenten en docenten van de Academie de functie van de straat in de Europese steden Amsterdam, Brussel, Edinburgh, Helsinki, Porto en Zagreb.

Rol van architectuur
De studenten en docenten die deelnemen aan Streetworks zullen zich concentreren op de bindende functie van de stadsstraat: de studie naar de lineaire ruimte, oriëntatie binnen de stad en omgeving en de rol van architectuur binnen deze stedelijke context. Het onderzoek richt zich op begrip van de gelaagde stedelijke werkelijkheid van de straat: betekenis, geschiedenis, functies en perceptie. Dit gebeurt door de blik te verleggen naar tradities en ideologische opvattingen elders in Europa.

Streetworks
In het onderzoek heeft Hartzema verschillende Europese steden met een inwonertal van rond de 1 miljoen geselecteerd. Streetworks komt tot stand in samenwerking met de scholen en stedenbouwkundige diensten aldaar. De studenten zullen in het najaar in samenwerking met studenten van de academies ter plaatse de straten van de stad verkennen. In september en oktober zal het thema Streetworks centraal staan in een Capita Selecta lezingenreeks waarin Hartzema diverse gastsprekers uitnodigt op de Academie

Henk Hartzema (1968) studeerde Architectuur en Stedenbouw aan de TU Delft. In 1999 won hij de Rotterdam-Maaskantprijs voor jonge architecten. Sinds 2005 leidt hij Studio Hartzema in Rotterdam. Voor uiteenlopende binnen- en buitenlandse opdrachtgevers wordt gewerkt aan architectonische en stedenbouwkundige projecten. Daarnaast werkt Hartzema op dit moment aan Space Making, Ruimte voor de Randstad, een pleidooi voor stedelijke verbanden door infrastructuur.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.