Herbestemming raadhuis Schijndel

Actualiteiten, Nieuws

Herbestemming raadhuis Schijndel

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-02-2022

Door de fusie van de drie gemeenten Schijndel, Veghel en Sint- Oedenrode tot Meierijstad, verloor het gemeentehuis aan de Markt in Schijndel zijn functie. Gemeente, architect, ontwerpers, gebruikers en bewoners bedachten samen voor het centraal gelegen karakteristieke gebouw een nieuwe functie.

Inmiddels biedt het raadhuis onderdak aan een bibliotheek, een brede gemeentelijke kunstcollectie, een klantcontactcentrum en een toeristisch informatiepunt. Er zijn een trouwzaal, verschillende cursus- en werkruimtes, een lees-bar en ruimtes om te verhuren. Verder is er kunst te bekijken zonder de ‘beperkingen’ van een museum; mensen mogen de werken bijvoorbeeld aanraken.

Historie

Het oorspronkelijke ontwerp dateert uit 1959 en is van de Amersfoortse architect J.C. van Buijtenen. Het vrij strenge bakstenen gebouw is van binnen rijk gedetailleerd. Marmeren omlijstingen rond de deuren, natuurstenen vloeren met ingelegd marmer, gemetselde wanden met gefrijnde natuursteen banden en een prachtig plafond in de centrale hal.

Voor de herbestemming ontwierp Ten Bras Westinga architecten uit Amersfoort open en flexibel gebouw dat kruisbestuiving en menging van functies stimuleert. Bij het nieuwe ontwerp is zo veel mogelijk rekening gehouden met de rijkdom in het gebouw. Door een ingenieuze verlaging van een deel van één van de vloeren tot het niveau van het omliggende maaiveld ontstond er een dubbelhoge ruimte en een entree zonder drempels. Binnen leverde dit een split-level op die de bel-etage en het souterrain met elkaar verbond. Het souterrain grenst aan de lager gelegen tuin die opnieuw is ingericht.

Aan de marktzijde werd de voormalige trap weer teruggeplaatst. Een trap waar veel mensen nog herinneringen aan hebben, door bezoek aan het gemeentehuis of omdat hun trouwfoto daar is gemaakt. Ook hier kunnen mensen nu het gebouw weer binnentreden, en daarmee is er geen voor- of achterkant meer

Interieur

Designwolf ontwierp het interieur. Zij zochten in materialisering de verbinding met het oorspronkelijke gebouw en voegden daar kleur aan toe. Zo zijn de schuin gefrijnde lijnen van het natuursteen bijvoorbeeld overgenomen in de eiken bekleding van de balies. Oorspronkelijke verlichtingsarmaturen werden van zolder gehaald en aangepast met led en ook het meubilair uit de raadzaal werd hergebruikt.

Tevens is Designwolf gevraagd een opstelling te ontwerpen zonder een klassiek museum te tekenen of een onderscheid tussen boeken en kunst te maken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.