Herbestemming Sint-Hubertuskerk

Actualiteiten, Nieuws

Herbestemming Sint-Hubertuskerk

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-02-2022

Na een selectie via de Open Oproep-procedure haalt ectv architecten de opdracht binnen om de Sint-Hubertuskerk in Berchem (Antwerpen) te transformeren tot archief- en cultuurhuis voor het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). Het betreft de architecten Els Claessens Tania Vandenbussche in samenwerking met Fenikx en Elise Van Thuyne. De gunningscommissie looft het ontwerp dat een oplossing biedt om de volledige archiefwerking onder te brengen en een ontmoetingsplek te creëren voor de buurt.

Het VAi zal de komende 49 jaar de Sint-Hubertuskerk, eigendom van de kerkfabriek Sint-Willibrordus Berchem, in erfpacht nemen en herbestemmen. ‘Hubert’, zoals het VAi graag naar de kerk verwijst, krijgt een nieuwe invulling. Zo zal het onderdak bieden aan de collectie architectuurarchieven, een bibliotheek en kantoren van het VAi.

Het ontwerp van ectv architecten berust voor dit doeleinde op vier uitgangspunten die nauw met elkaar verbonden zijn. Het gaat om: ‘beter binnenkomen dan doorwaden’, ‘schoon schip’, ‘voorbij de viering’ en ‘gastvrijheid’. Hiervoor creëren de architecten extra plaats door de zijvleugels in de breedte uit te breiden.

Verder zijn achter de monumentale ruimte van het schip nieuwe vloeren gepland voor de dagelijkse werking van het VAi. Om de relatie met de bezoeker zo transparant mogelijk te maken, werken de architecten met doorzichtige roosterwanden. Deze bevinden zich tussen het schip en de kantoren en verwerkingsruimtes van het archief.

Foto’s:
Tim van de Velde i.o.v. Team Vlaams Bouwmeester
Sep van Dun

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.