Herbestemmingsprijs voor voormalige bajes

Herbestemmingsprijs voor voormalige bajes

Nieuws
Door: Petra Starink | 20-05-2014

Op 21 mei wordt de Pieter van Vollenhovenprijs uitgereikt aan Jurgen en Liesbeth van der Pot. Zij zijn de eigenaren van het Hotel Huis van Bewaring in Almelo. Zij lieten de voormalige bajes transformeren tot een stijlvolle en kleurrijke accommodatie met 21 kamers.

De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De prijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds. 

In zijn jaren als voorzitter heeft de heer Van Vollenhoven zich sterk gemaakt voor initiatiefnemers die hun nek uit steken om een monument te kunnen behouden. Om dit gedachtengoed levend te houden is de prijs ingesteld, ter stimulering voor initiatiefnemers die een monument een nieuw leven geven.

Voormalige bajes

Het Huis van Bewaring draagt zijn naam met het volste recht: een kleine 70 jaar lang hebben mensen die bij de nabijgelegen rechtbank waren veroordeeld hier hun straf uitgezeten.
Het imposante gebouw werd geopend in 1928 en werd toen ‘De Pouwelingsbrugge’ gedoopt.

In 2004 kochten de eigenaars het pand aan de Marktstraat in Almelo. De eerste aankoop was het kopstuk van de voormalige gevangenis dat al negen jaar leeg stond. De eerste vijf Bed & Breakfast kamers werden daarin gerealiseerd.In de jaren daarna werden ook de cipierswoningen, het cellencomplex en de directiewoning gekocht. Inmiddels is het Huis van Bewaring een hotel met 21 kamers. Het doorzettingsvermogen van de eigenaren is de grootste kracht geweest in het her bestemmingsproces.

Met veel inzet kreeg het robuuste monument in het centrum van Almelo een nieuwe bestemming. Aan de Pieter van Vollenhovenprijs is een geldbedrag verbonden van € 10.000. De eigenaren moeten dit geld besteden aan het behoud van het monument.

De jury

Monumenten die wachten op een nieuwe bestemming zijn veelal verloren zonder de inzet van initiatiefnemers die de uitdaging aangaan om een monument te kopen, te restaureren en exploitabel te maken. Met deze prijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, krijgt het behoud van monumenten door herbestemming extra aandacht. De jury bestaat uit prof. mr. Pieter van Vollenhoven en specialisten in de monumentzorg: Fons Asselbergs, Isja Finaly, Edith den Hartigh en Camille Oostwegel. Organisator van de Pieter van Vollenhovenprijs is het Nationaal Restauratiefonds.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.