Heren 5 wint tender Bospark

Actualiteiten, Nieuws

Heren 5 wint tender Bospark

Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-03-2022

In Alphen aan den Rijn is het prachtige ‘Bospark’ te vinden. Hier ontwerpt Heren 5, in samenwerking met Delva Landscape Architects, een levendig en levensloopbestendig woongebouw met 120 appartementen voor senioren. De opzet is om hier sterk in verbinding te leven met het boomrijke Bospark. De locatie, entrees, leefstraten, binnentuin, hobby-voorzieningen en het vele groen verweven in het ontwerp, stimuleren beweging en contact met de buren en de omgeving.

Omdat het niet mogelijk is om bewoners van 120 appartementen te leren kennen, is het gebouw opgedeeld in zes kleinere ‘buurtjes’ van 15 tot 20 woningen. In het eigen buurtje zijn de leefstraten kort. Het aantal voordeuren dat mensen tegenkomen voordat zij hun eigen woning bereiken is maximaal vier.

Verder heeft elk appartement heeft uitzicht op de groene binnentuin of het Bospark. Ze zijn met 48-65 m2 zo ontworpen dat zij eenvoudig zijn af te stemmen op een mogelijk toenemende zorgbehoefte. Verhuizen is dan (meestal) niet nodig en zo ontstaat een mix van bewoners qua leeftijd en zelfredzaamheid.

Collectieve ruimte

Buren zijn te ontmoeten via onder meer de collectieve ruimtes op de begane grond. Hier is ruimte voor sport, klussen, koken, tuinieren en meer. Het idee is om er bijvoorbeeld kookworkshops te organiseren en ook de plaatselijke muziekvereniging heeft hier zijn oefenruimte. Last but not least is er bovenin het gebouw een leesclub in de bibliotheek.

Tuin

De collectieve tuin is opgedeeld in drie sferen en staat vol met inheemse planten. Deze trekken insecten en vogels aan en leveren zo een bijdrage aan de noodzakelijke biodiversiteit. Daarnaast biedt de tuin uiteraard alle mogelijkheden aan bewoners om te genieten, te rusten en zelfs te tuinieren.

In de tuin wordt hemelwater opgevangen en gebufferd en hittestress voorkomen. Om de milieuprint te minimaliseren zijn er PV-panelen geplaatst en is gebruik gemaakt van herbruikbare bouwmaterialen, energiezuinige ventilatie en een duurzame warmtevoorziening.

Prettig oud worden en vooral zo vitaal mogelijk blijven, daar is dit gebouw op ontworpen!

Teamwork

Plan Bospark wordt ontwikkeld door Bébouw Midreth in samenwerking met Bouwinvest, Fundis & Ruimtemaken. Het ontwerp is een samenwerking tussen heren 5 architecten & Delva Landscape Architects. W/E adviseurs adviseert op het gebied van duurzaamheid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.