Herenhuiskwartier voor Oldenzaal

Herenhuiskwartier voor Oldenzaal

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-07-2008

Oldenzaal krijgt een wijk met woningen in de stijl van achttiende eeuwse herenhuizen. In de Stadsbleek, aan de rand van het centrum, komen 142 appartementen en 36 eensgezinswoningen.

De Stadsbleek is gelegen aan de rand van het centrum van Oldenzaal en wordt omsloten door de Steenstraat, de Beatrixstraat en de Prins Hendrikstraat. Architectenbureau Krier & Kohl uit Berlijn heeft op basis van door de gemeente Oldenzaal opgestelde uitgangspunten een compleet bouwplan ontworpen dat in twee fasen wordt uitgevoerd.

Huur en koop
In de eerste fase zijn 54 appartementen en twee eengezinswoningen bestemd voor de verkoop. 32 appartementen zijn bestemd voor verhuur. De appartementen aan de Steenstraat worden in een later stadium verkocht. Alle overige woningen vallen in fase twee. De verkoop van deze fase gaat na oplevering van fase één van start, gevolgd door de bouw ervan.

In het midden van de Stadsbleek wordt een stadspark aangelegd. De bomen, de hagen en het plantsoen geven het park de uitstraling van een authentiek bleekveld. Bewoners van de appartementen hebben dan uitzicht op dit park. Ondergronds wordt een parkeergarage met bergingen voor de bewoners gebouwd. In 2012 moet de Stadsbleek helemaal klaar zijn.

Oude stijl
Op dit moment is de sloop van de bestaande gebouwen in volle gang. De Stadsbleek omvat ook het gedeelte van de Bleekerd. Op termijn zal dat woongebouw worden gesloopt. Het Bastion (op de hoek Steenstraat / Prins Hendrikstraat) blijft bestaan en wordt ingepast, evenals de woning op de hoek Steenstraat / Beatrixstraat.

De Reef-villa aan de Steenstraat is inmiddels afgebroken, maar zal een paar meter verderop weer volledig in de oude stijl worden herbouwd.

Masterplan
Verder staat er in Oldenzaal de komende tijd veel meer op stapel. Voor de herontwikkeling van het gebied rondom het station heeft de gemeente een masterplan gepresenteerd. Het gebied gaat ontwikkeld worden tot een hoogwaardig woongebied.

Op de voormalige gaswin-locatie van de NAM gaat straks op drie plekken gebouwd worden. De bouwblokken zijn gelegen rondom een openbaar toegankelijk groengebied en krijgen koop-, huur- en zorgwoningen.

Delen van de bestaande groene wal rondom het terrein worden ingepast. De vormgeving en de architectuur van de nieuwe woningen sluiten hierop aan, evenals de terreininrichting. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door architectenbureau Yanovshtchinsky uit Den Haag.

Zorg
In de Oldenzaalse wijk De Thij komt het project Zonnestraal, een zorgcombinatie aan de Johanna van Burenlaan met zorgwoningen en bijbehorende voorzieningen. Het gebouw van drie bouwlagen, van de hand van IAA Architecten uit Enschede, krijgt een heldere, eenvoudige bouwmassa, passend binnen de blokverkaveling zoals deze typerend is voor De Thij.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.