Hergebruikt stationsentree wint stadsprijs

Nieuws

Hergebruikt stationsentree wint stadsprijs

Door: Petra Starink | 28-05-2013

In 2010 is het oude koepelgebouw aan de Sonsbeekzijde van station Arnhem verplaatst naar het park Presikhaaf in Arnhem. De Vereniging Stadsschoon Arnhem heeft in haar jaarvergadering vastgesteld dat de verplaatsing de beste bijdrage is aan het stadsschoon van deze stad.

Het koepeltje dat oorspronkelijk aan Sonsbeekzijde van het Centraal Station stond, moest wijken voor een nieuwe entree van het station. Omdat men deze monumentale koepel voor de stad Arnhem wilde behouden, werd er een nieuwe plek en bestemming gezocht en gevonden als Theehuis in park Presikhaaf.

K3 Architectuur uit Arnhem bouwde de koepel om tot horecavoorziening.  Siza, een organisatie die mensen met een handicap ondersteunt kreeg de kans het bijzondere gebouw te gaan exploiteren. Het zeshoekige betonnen entreegebouw met ronde koepel (1954) is net als het hele station ontworpen door de huisarchitect van de Spoorwegen, architect Herman Schelling.

Zie ook het artikel: Stationsentree wordt theekoepel

Fotografie: Peter Visser

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
  1. ilse

    Echo! Als kind vond ik het geluid in de stationskoepel overweldigend. De koepel stond voor vertrek en thuiskomen. Nu als theehuis. Ik ben stilletjes benieuwd hoe het roeren van een lepeltje er klinkt.

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.