Hermitage Amsterdam opent 20 juni

Nieuws

Hermitage Amsterdam opent 20 juni

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-01-2009

De Hermitage Amsterdam zal op zaterdag 20 juni om 10.00 uur in het geheel verbouwde en gerenoveerde Amstelhof zijn deuren openen voor het publiek. Het 17de -eeuwse ‘landmark’ aan de Amsterdamse Amstel is tussen juni 2007 en juni 2009 veranderd van een verzorgingshuis in een spectaculair multifunctioneel museum met tentoonstellingszalen, café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en de Hermitage voor Kinderen.

Hermitage Amsterdam opent met de tentoonstelling “Aan het Russische hof” en belooft met ruim 1.800 objecten van het moedermuseum in Sint-Petersburg één van de grootste tentoonstellingen ooit in Nederland te worden.

Amstelhof
Het monumentale gebouw Amstelhof, heeft sinds de oprichting in 1683 dienst gedaan als verzorgingshuis voor ouderen. Die functie behield het gebouw tot april 2007. Het verzorgingshuis kon niet meer aangepast worden aan de eisen van de (moderne) tijd.

De diaconie van de Nederlandse Hervormde gemeente, die altijd eigenaar is geweest van Amstelhof, besloot daarop het pand in 1999 over te dragen aan de gemeente Amsterdam. Voorwaarde was dat het gebouw een culturele bestemming zou krijgen waarvoor het project van een Hermitage aan de Amstel in aanmerking kwam.

Architect
Hans van Heeswijk Architecten en Merkx + Girod Architecten kregen de opdracht om van Amstelhof een modern museum te maken. Zo wordt het gesloten ogende pand nu een open en ruimtelijk publieksgebouw op een markante plek in de stad aan de Amstel. De entree zal aan de zijde van de Amstel zijn met een eigen aanlegsteiger.

Door de aloude “Ossenpoort” onder de schijndeur betreedt het publiek de eeuwenlang gesloten binnentuin die door landschapsarchitect Michael van Gessel wordt ontworpen. Deze sobere binnentuin met bejaarde kastanjes en jonge vleugelnotenbomen zal eindelijk toegankelijk worden voor iedereen. Aan de overzijde bevindt zich de ruime entreefoyer en de toegang tot de tentoonstellingen.

Inkomsten en sponsoring
De totale renovatiekosten van Amstelhof bedragen circa 40 miljoen euro. De exploitatie van de nieuwe Hermitage Amsterdam zal voor de helft gedekt worden door inkomsten uit sponsoring en de andere helft komt uit de opbrengst door kaartverkoop.

Illustratie: Hans van Heeswijk Architecten

Zie ook:
Verbouw Amstelhof van start

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.