Herontwikkeling brouwerij Valkenburg

Nieuws

Herontwikkeling brouwerij Valkenburg

Door: Jacqueline Knudsen | 08-09-2015

Ontwikkelaar Wyckerveste heeft samen met de gemeente Valkenburg aan de Geul ambitieuze plannen gepresenteerd voor de herontwikkeling van het voormalige brouwerijcomplex in Valkenburg. Het industrieel erfgoed en de bijbehorende omgeving worden met een nieuw, eigen Valkenburgs concept omgevormd naar een bruisend belevingscentrum, met onder andere een hotel, foodexperience en eventcenter.

In het ruimtescheppend plan, ontworpen door MoederscheimMoonen architects, wordt het historische en monumentale terrein getransformeerd tot een mix van gastronomie, lifestyle, sport en leisure. Het Rotterdamse architectenbureau (met Limburgse wortels) heeft een sterk stedenbouwkundig masterplan ontwikkeld met zorgvuldige architectonische gebouwuitwerking. Met dit plan wordt recht gedaan aan de monumentale waarden van het brouwerijcomplex, de omgeving en de toeristisch-recreatieve identiteit van Valkenburg aan de Geul.


Het (fabrieks-)terrein zal de komende jaren veranderen in een ontmoetingsplek voor de Limburgers en haar bezoekers. Hierbij is naast de kwaliteit en diversiteit van het aanbod ook de openbare ruimte en de groene parkachtige omgeving van wezenlijk belang. Daarnaast zal het terrein een omgeving worden voor diverse evenementen en happenings.

Op het terrein heeft Shimano Europe een primeur gepland. Het betreft een Experience Center (belevingscentrum), waar consumenten Shimano’s high end materialen in fietssport, hengelsport en roeien kunnen zien en testen.

Wyckerveste bekijkt met de Amstel Gold Race XPerience de mogelijkheden voor uitbreiding van de Amstel Gold Race XP en een daarbij behorend een (wielren)hotel op het ‘belevingscentrum’.
De overige participanten zullen een mix vormen tussen sport en medische functies, event center en een fietsverhuurbedrijf. Het voormalige monumentale brouwerijgebouw wordt ingericht als een gastronomisch centrum rondom Limburgse ambachtelijke producten en specialiteiten. In de brouwerij zal in de toekomst, naast kleinschalige productie van streekproducten, ruimte zijn voor horeca, verkoop en educatie rondom dit thema.

Medio 2017 zal Valkenburg circa 15.000m2 aan gastronomische en sportieve leisure rijker zijn.

Bron: MoedersheimMoonen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.