Herontwikkeling De Faam Breda

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Herontwikkeling De Faam Breda

Door: Marjolein de Wit - Blok | 15-08-2023

Het Faam-terrein ligt aan de noordzijde van het centrum van Breda en ten zuiden van de noordelijke rondweg. Net boven het Faam-terrein ligt de Euretco locatie. Beide locaties liggen ingeklemd tussen de bestaande wijken Belcrum en Doornbos-Linie en vormen na de herontwikkeling een nieuwe stadswijk met een eigen identiteit. De ontwikkelvisie is vastgesteld door het college van B&W na een intensieve samenwerking tussen de initiatiefnemers Stebru en Synchroon, de gemeente Breda, MTD landschapsarchitecten, Rho adviseurs en Havermans : Hielkema Architecten.

De Faamontwikkeling kenmerkt zich door de aanwezigheid van de voormalige Faam snoepfabriek die tot 2013 in functie was. De Faam fabriek is tot die tijd uitgegroeid tot een icoon van de stad en zal bij de herontwikkeling niet alleen worden behouden maar tevens getransformeerd. Dit zal uiteindelijk leiden tot een nieuwe dynamische stadswijk met een mix van wonen, werken en ontspannen.

Biodiversiteit

De autovrije openbare ruimte van de nieuwe stadswijk vormt een verbindend en maximaal doorwaadbaar gebied, zowel in de noord-zuid richting (van naar Breda-Noord naar het centrum) als in oost-westrichting. De invulling van de openbare ruimte is gebaseerd op een schakeling van bijzondere (semi-) openbare en private buitenruimtes, met eigen identiteiten en gebruiksmogelijkheden.

Binnen het plangebied is maximaal ingezet op een duurzame, klimaatadaptieve, natuurinclusieve en gezonde woon- en leefomgeving. Hiermee wordt een stedelijke omgeving gecreëerd met ruimte voor biodiversiteit. Doordat de beplanting zo gevarieerd is, biedt dit tegelijkertijd een aantrekkelijke woon-, leef- en speelomgeving door alle seizoenen heen, met een hoge gebruiks- en belevingswaarde.

Faam identiteit in meerdere lagen

De productie van De Faam fabriek bestond uit gekleurd snoepgoed, Faam drop en Faam pepermunt. Een onderdeel van de architectonische uitwerking is het onderzoek naar de toepassing van de kleuren die voortkomen uit de oorspronkelijke productie van het snoepgoed in de gevels van de nieuwe gebouwen door middel van het toepassen van glazuren op de gevelstenen.

Ook loopt onderzoek naar een mogelijke toepassing van het feitelijke snoepgoed die in een schaalvergroting als ornament in de gevels opgenomen kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld een de herkenbaarheid bij de entrees van de gebouwen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.