Heropening Fryske Akademy

Nieuws

Heropening Fryske Akademy

Door: Petra Starink | 19-09-2016

Jo Janssen Architecten verwierf in 2010 via een prijsvraag, onder voorzitterschap van architect Wim Quist, de opdracht voor de renovatie, restauratie en nieuwbouw van de Fryske Akademy in Leeuwarden. De Fryske Akademy is een wetenschappelijk instituut verbonden aan de K.N.A.W. en doet onderzoek op het gebied van de Friese taal, cultuur, geschiedenis en samenleving. De Akademy is gevestigd in een aantal geclassificeerde rijksmonumenten, een gemeentelijk monument en de Noorderkerk.

Verbindende houten structuur

Organisatorisch en stedenbouwkundig is de nieuwbouw de ontbrekende schakel van de ketting van Fryske Akademy gebouwen. Dit manifesteert zich aan de tuinzijde in de architectuur van de nieuwbouw gevel, die ontworpen is als één helder element, één verbindende houten structuur die de rijksmonumenten, het gemeentelijk monument via de nieuwbouw en een overdekte passerelle aan de Noorderkerk koppelt. De nieuwbouw is aan de straatzijde ontworpen als een semi-openbaar gebouw dat stedenbouwkundig en architectonisch qua volume en materialisatie op een passende wijze het monumentale karakter van de stedelijke context respecteert en met haar daklijn aansluit op de buurgebouwen. Daarnaast is met de verbouwing de toegankelijkheid en ontsluiting voor mindervaliden opgelost.

Flexibel systeem

Organisatorisch gaat het ontwerp voor de Akademy uit van een flexibel systeem waarbinnen de wetenschappers op meerdere plekken kunnen werken. De Noorderkerk kent op dit vlak een grote variatie. In de randzone zijn concentratie werkplekken uitgevoerd, terwijl in de middenzone een meer gemeenschappelijke studie ruimte met auditorium trap, bibliotheek en ontmoetingsplekken is gecreëerd.

Op 9 september is de Fryske Akademy door Prinses Laurentien heropent. Bij de opening werd het boek “Fryske Akademy, 3 eeuwen bouwgeschiedenis” (ISBN 978-94-9217-631-8) gepresenteerd. Een publicatie met teksten van Hans Cools, Johan de Haan, Leo van der Laan en Hans Ibelings.
Hier meer informatie over het boek

Beeld: Jo Janssen Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.