Het Nieuwe Instituut verwerft maquette Theo van Doesburg

Nieuws

Het Nieuwe Instituut verwerft maquette Theo van Doesburg

Door: Petra Starink | 22-03-2021

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam heeft een unieke interieurmaquette van Theo van Doesburg verworven. De maquette maakt deel uit van het ontwerp voor Café-restaurant Aubette, een van de belangrijkste architectuurprojecten van De Stijl. Met dit ontwerp maakte Van Doesburg geen onderscheid meer tussen architectuur en schilderkunst.

Interieur van Aubette

Het interieur van Aubette (Straatsburg, 1928) is uitgegroeid tot een icoon van de twintigste eeuwse avant-garde. Het oorspronkelijk achttiende-eeuwse kazernegebouw in Straatsburg werd verbouwd tot een amusementscomplex met cafés, bars, restaurants, een bioscoop en danszalen. Voor de belangrijkste ruimte in de Aubette, de Ciné-dancing, maakte Theo van Doesburg een ontwerp met diagonalen voor de wanden en het plafond. De eenheid van vorm, kleur en architectuur moest bezoekers verleiden zich door de verschillende ruimtes van dit moderne amusementscomplex te bewegen. 

Voorlopig kleurontwerp

De aanwinst is een voorlopig kleurontwerp uit 1926/27. Het lijkt op het eerste gezicht een plat vlak, maar feitelijk is het een maquette; de wanden kunnen worden opgeklapt. Het werk past naadloos in het archief van Van Doesburg dat Het Nieuwe Instituut beheert, en dat een reeks tekeningen bevat van de eerste schetsen tot het definitieve ontwerp uit 1928. Van Doesburg ontwierp niet alleen het interieur maar ook het meubilair, de verlichting en het grafisch werk. De reeks laat de ontwikkeling van een totaalkunstwerk zien van de hand van één kunstenaar, die meerdere disciplines beheerst. 

De verwerving is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt en Galerie Gmurzynska.

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut is er voor professioneel ontwerpend Nederland en voor publiek dat in architectuur, design en digitale cultuur geïnteresseerd is. Het instituut beheert en ontsluit cultureel erfgoed, waaronder de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, stimuleert onderzoek, programmeert tentoonstellingen en lezingen- en debatprogramma’s in binnen- en buitenland.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.