Werken in geprefabriceerde cocons

Nieuws

Werken in geprefabriceerde cocons

Door: Petra Starink | 18-09-2012

Architectenbureau Apto nam de uitdaging aan om voor het ICT-bedrijf voor de Rechtspraak Spir-it een nieuw interieurontwerp te maken. Dit gebeurde met een vernieuwde manier van ontwerpen en met een nieuwe productietechniek.

Geprefabriceerde cocons

Het bestaande kantoorpand is een traditioneel cel­lenkantoor met een groot binnenatrium. De nieuwe werkomgeving heeft zijn vorm, zonering en routing ver­kregen door de implementatie van organische geprefa­briceerde cocons. Daarbij zijn verschillende werksferen ontstaan, zoals teamwerken en geconcentreerd wer­ken. De geprefabriceerde cocons worden gebruikt als belunits, concentratieruimten en informele en formele overleg­ruimten. De afgesloten ruimtes in de cocons zijn afge­werkt met isolatiemateriaal en vilt. Buiten de cocons zijn werkzones met flexibele werkplekken. Deze zijn voorzien van docking stations, waardoor de laptop gemakkelijk kan worden aan- en losgekoppeld. Verder zijn er leestafels, brainstormplek­ken en plekken voor ontspanning gerealiseerd.

Integreren van ontwerpproces

Door computergestuurde fabricagetechnieken (CNC) is het mogelijk geworden om binnen een kort tijdsbe­stek een hoge kwaliteit te leveren. De architect levert de technische productietekeningen aan voor machinale fabricage. Dat maakt het de architect mogelijk om de laatste hand leggen aan details, waar het bij kwaliteit om draait. Daarnaast verplaatsen de foutmarges zich van de bouw naar de tekentafel, waardoor faalkosten tijdens het bouwproces gereduceerd worden. Het demontabele bouwsysteem van gecodeerde houten schenkels en zelf ontworpen aluminium spacers, maakt het mogelijk dat de cocons  kunnen worden afgebroken en in een nieuwe werkomgeving kunnen worden ingebouwd.

In de schetsontwerpfase is Apto begonnen met de eerste 3d-modellen van de nieuwe werkomgeving. Het voordeel van deze manier van werken is dat de eisen & wensen van Spir-it snel in kaart konden worden gebracht. In de voorlopige ontwerp fase zijn uit het vormenspel de organische cocons ontstaan. In deze fase is samenwer­king met meubelmaker INTOS technisch onderzocht hoe deze cocons konden worden gebouwd. Doordat er geen tijd was voor het schrijven van een sluitend bestek, is er gekozen om over te gaan op machinale fabricage. Tijdens de opgerekte definitieve ontwerpfase zijn de 3d-modellen geconverteerd naar 2d-produc­tietekeningen, waarbij ook de benodigde detaillering heeft plaatsgevonden. Hierdoor is het ontwerpproces onderdeel geworden van het productieproces van de interieurbouwer met de benodigde verkorting van het ontwerpproces, het productieproces en bouwtijd.

Opdrachtgever: spir-it, de Rechtspraak
Oppervlakte: 2500 m2 BVO
Locatie: Uniceflaan 1 te Utrecht
Oplevering: juli 2012
Huisvestingadvies, ontwerp en projectrealisatie: APTO
Interieurbouwer: INTOS interieurbouw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.