Het rijtjeshuis in Alleman

Het rijtjeshuis in Alleman

Nieuws
Door: Petra Starink | 10-03-2014

De serie Nederland van Alleman die door de AVRO wordt uitgezonden gaat donderdag 13 maart over wonen. In de tijd van Alleman woonde we allemaal keurig naast elkaar. Na de woningnood in de jaren 50/60 werden er in de jaren 70 veel nieuwbouwhuizen gebouwd.

De eengezinswoning, beter bekend als de doorzonwoning was het dominante woningtype in die tijd. Nederland staat bekend als het land van de rijtjeshuizen. Het eigen woningbezit neemt vanaf de jaren zeventig sterk toe.De steden worden steeds voller en drukker en om toch aan de woonwensen tegemoet te komen, worden er in hoog tempo flatgebouwen neergezet, zoals de Bijlmermeer. De hoogbouw roept veel weerstand op omdat het werd gezien als horizonvervuiling. In de jaren 90 ontstaan de vinex wijken aan de rand van de grote steden, met alle voorzieningen dichtbij. Je huis wordt steeds meer een status, je woning vertelt veel over wie je bent.

In de tijd van Alleman zien de interieurs er degelijk en bijna allemaal hetzelfde uit. Met de komst van de televisie verandert de inrichting van de woonkamer en doet het bankstel z’n intrede. Zelf verbouwen en inrichting wordt steeds belangrijker. Tegenwoordig zijn de hedendaagse interieurs voorzien van alle mogelijke luxe.Onze huizen zijn doorspekt met invloeden vanuit alle windstreken van de wereld. Met als ultieme droomwens: het kopen van een kavel om je eigen huis te bouwen.

 Nederland van Alleman op donderdag 13 maart op Nederland 1 om 22.15.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.