Het Nederlandse rijtjeshuis

Het Nederlandse rijtjeshuis

Nieuws
Door: Petra Starink | 08-07-2014

In het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) is een expositie te zien over de geschiedenis van het Nederlandse rijtjeshuis. Aan de hand van foto’s en plattegronden wordt de ontwikkeling geschetst vanaf de oorsprong in de 16de en 17de eeuw via arbeiderswoningen en de rijenwoningen in de Vinexwijken naar het rijtjeshuis van vandaag.

Op de tentoonstelling wordt duidelijk gemaakt dat  het rijtjeshuis als typologie nog steeds wordt doorontwikkeld, bijvoorbeeld in de plattegrond. De basis van deze expositie is de publicatie Het rijtjeshuis, de geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen van architectuurcriticus en journalist Bernard Hulsman en fotograaf Luuk Kramer.

Het rijtjeshuis

Het rijtjeshuis is hét Nederlandse huis: de meerderheid van de Nederlandse bevolking woont in een rijtjeshuis. Vier van de ongeveer zeven miljoen huizen in Nederland zijn rijtjeshuizen. Niet alleen om kwantitatieve redenen is het rijtjeshuis hét Nederlandse huis. De aaneengeregen identieke woningen, die vaak in een carré staan opgesteld en zo herinneren aan de vorm van een klooster of de hofjes, passen bij het ‘gepolder’ en de Nederlandse consensus- en overlegcultuur. Ze vormen een gemeenschap van gelijke individuen: iedereen heeft hetzelfde huis maar wel met een eigen voordeur en een eigen tuin. Hoe diep  het rijtjeshuis ook is verankerd in de Nederlandse cultuur, het heeft een slechte reputatie. Het rijtjeshuis staat voor burgerlijkheid, saaiheid en monotonie. Deze reputatie is ten onrechte, zo laat de tentoonstelling ‘Het Nederlandse rijtjeshuis‘ zien. Bijna veertig foto’s van Luuk Kramer brengen de rijkdom van het Nederlandse rijtjeshuis in beeld.

Expositie is nog te zien tot 13 juli en van 3 september t/m 5 oktober 2014 in het ACN.
Ridderstraat 27 6511 TM Nijmegen
024-3244382

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.