Spectaculaire nieuw gebouw voor BORA

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Spectaculaire nieuw gebouw voor BORA

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-07-2023

Het Oostenrijkse architectenbureau Lorenzatelier ontwierp het nieuwe bedrijfspand voor Bora; een bedrijf uit Raubling in Zuid-Duitsland dat zich richt op innovatieve oplossingen in de leefkeuken. Daarbij is de focus op innovatieve technologie en een mooie vormgeving van Bora door de architect vertaald naar een toekomstgerichte architectuur die een krachtig statement maakt.

Het nieuwe bedrijfspand is een 100 meter lange en 13,5 meter hoge vleugel van staal en glas die boven de grond lijkt te zweven op filigrane stalen balken. Het gevoel van dynamiek is volgens Lorenzateliers haast adembenemend, vooral onder de zuidelijke gevel, die onder een hoek van 42 graden staat en uitkijkt op de rijksweg.

Constructie

De technisch zeer ingewikkelde constructie is gebaseerd op een draagconstructie van tien meter hoge stalen frames in de vorm van een ruit met afgeronde hoeken. De lange structuur van bijna 100 meter die zo is ontstaan, heeft een gevelconstructie van gegalvaniseerde stalen platen met perforaties van verschillende grootte en (deels gekleurde) glazen elementen.

Uitzicht en inkijk zijn mogelijk en gewenst – de gedeeltelijke transparantie van de gevel weerspiegelt het streven om het gebouw te verbinden met de omgeving en een dialoog te creëren tussen voorbijgangers en mensen die het gebouw bewonderen. Het ontwerpprincipe van Lorenz om afleesbare architectuur te creëren waarin de staalconstructie zichtbaar is, komt precies overeen met de filosofie van BORA. Vooral binnen is er bewust voor gekozen deze enorme stalen balken uit Zuid-Tirol zichtbaar te laten en niet te bekleden.

Schuifdak

Een uniek hoogtepunt, in de letterlijke zin van het woord, is het schuifdak: twee elementen van elk 63 vierkante meter zorgen bij mooi weer voor een bijzonder gevoel van ruimte direct boven de lounge en het restaurant. “Er is geen groter glazen schuifdak in Duitsland”, legt architect Peter Lorenz uit. “De realisatie was een echte uitdaging vanwege de omvang, afmetingen en bewegingen.”

Het nieuwe BORA gebouw in Herford dient als permanente showroom en is vanaf medio september 2023 toegankelijk voor bezoekers. Nieuwe BORA producten kunnen tijdens Live Cooking Events worden gepresenteerd. Op twee verdiepingen en met een oppervlakte van ongeveer 2000 vierkante meter huisvest het nieuwe gebouw de BORA Flagship Store, een showkeuken, een restaurant en expositieruimten voor partners.

Duurzaamheid

Het energieconcept is afgestemd op het speciale gebruik van het gebouw. Door het gebruik van hernieuwbare energie door middel van geothermische energie (warmtewisselaars en diepe boringen) en maximaal gebruik van het dakoppervlak met zonnepanelen – behalve bij het schuifdak – voldoet het gebouw aan de Duitse energienorm KfW 55. Deze zonnepanelen leveren samen 100 kWp en voorzien het gebouw van stroom. De benodigde thermische energie wordt opgewerkt met warmtepompen in combinatie met twintig 130 meter diepe sondes. Daarbij kan bijna het hele jaar door vrij worden gekoeld. Het water van een sprinklerbassin van 200 kubieke meter wordt als opslagtank voor thermische energie gebruikt. Zo kan zowel in de zomer als in de winter piekbelasting worden opgevangen.

Het hele gebouw is mechanisch te ventileren met warmteterugwinning. De lucht stroomt via ventilatiegaten in de vloer de ruimte binnen. De luchtverversing is met CO2-sensoren automatisch tot een minimum beperkt. In overgangsperioden zijn de expositieruimten via de gevel te ventileren. Snel reagerende klimaatpanelen in de plafonds, over het hele oppervlak, zorgen voor verwarming en koeling van de binnenruimte. Deze combinatie van energieoverdrachtssystemen zorgt daarbij voor een hoge mate van thermisch comfort bij maximale energie-efficiëntie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.