Het Strijkijzer wint Skyscraper Award 2007

Het Strijkijzer wint Skyscraper Award 2007

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-02-2008

Het Strijkijzer heeft de gouden Emporis Skyscraper Award 2007 gewonnen als ‘beste wolkenkrabber op het gebied van design en functionaliteit’. Deze belangrijke internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Emporis. Het Strijkijzer is de eerste Nederlandse winnaar van de prestigieuze prijs en laat daarmee de concurrenten als de Newton Suits in Singapore (zilveren award) en de Ontario Tower in Londen (bronzen award) achter zich.

De Emporis Skyscraper Award is een architectonische erkenning voor wolkenkrabbers die in het jaar van de prijsuitreiking zijn opgeleverd. Eerdere prijswinnaars zijn de 30 St. Mary Axe in Londen, Taipei 101 in Taipei, de Turning Torso in Malmö en de Hearst Tower in New York. Om in de prijzen te kunnen vallen, moeten de genomineerde gebouwen tenminste 100 meter hoog zijn. Het Strijkijzer aan het Rijswijkseplein in Den Haag voldoet met z’n ruim 130 meter ruim aan deze eis. Later dit jaar wordt de award officieel overhandigd.

Het Strijkijzer
Het Strijkijzer telt 351 huurwoningen met een oppervlakte tussen de 36m2 en 144 m2, waarvan 51 luxe appartementen. De onderste verdiepingen zijn onder andere bestemd voor een Grand Café, een wasserette met strijkservice voor bewoners en werkruimtes. Op de 41ste etage komt een panoramaterras, dat te bereiken is met een glazen panoramalift. Het terras biedt een prachtig uitzicht over Den Haag en wijde omgeving. Het gebouw heeft vijf liften, een aantal serres waarvan één met fitnessruimte, een grote fietsenstalling met bandenplakservice en is voorzien van de laatste technologische snufjes.

Opening
Tijdens de officiële opening van het gebouw, donderdag om 18:00 uur, kunnen genodigden met een grote hamer op een speciaal plateau slaan, waarna de zijkant van Het Strijkijzer als een Kop van Jut oplicht. ,,Als de verlichting tot in de nok van het gebouw brandt, licht de kroon rood op en barst er een vuurwerkshow los. En er komt stoom uit het dak, zoals het een heus strijkijzer betaamt”, aldus de zegsvrouw.

Kort na de oplevering kwam Het Strijkijzer in het nieuws, omdat de kroon van de flat fluittonen voortbracht. Deze zijn inmiddels verholpen.

Bron: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.