Fort Honswijk wordt NachtFort

Actualiteiten, Nieuws

Fort Honswijk wordt NachtFort

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-05-2023

Een van de best bewaarde Forten van de Hollandsche Waterlinie is Fort Honswijk. Het ligt in het donkerste stukje Randstad, op een bijzonder locatie aan de Lek. Nu de restauratie officieel is afgerond, kondigt Common City aan de komende jaren Werelderfgoed Fort Honswijk te gaan activeren met tijdelijke programmering rond de betovering van de nacht.

Na een uitgebreid selectietraject werd het plan NachtFort van Common City in samenwerking met Space&Matter, Grayfield en Hasseloo Investments gekozen. In het plan wordt het fort stapsgewijs ontwikkeld naar een toevluchtsoord waar drukke stedelingen tot rust kunnen komen en de lokale omgeving een plek krijgen om elkaar te ontmoeten. Een plek waar bezoekers samen de cultuurwaarden van het erfgoed kunnen beleven. Zij kunnen zich bezinnen en zintuigen herontdekken met tijdelijke programmering als lichtkunst, evenementen en een pop-up restaurant op een plek waar je de sterren nog goed kan ervaren.

De nacht ervaren

Common City co-founder Marthijn Pool legt uit: “De nacht staat voor bezinning, zintuiglijke verscherping, aandacht voor de kleinste dingen. Overdag worden we overladen met impulsen, waar in de nacht meer aandacht is voor elkaar, voor de natuur, voor kunst, licht en geluid.” Dankzij de donkere ruimtes in het fort hoeft de zon niet gevallen te zijn om de nacht te kunnen ervaren. Zowel overdag als in de avond kunnen bezoekers genieten van licht- en videokunst en tentoonstellingen met verhalen en beelden die nieuw licht werpen op de geschiedenis en het heden.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van Fort Honswijk ontvouwt zich in drie fases. Eerst worden ondernemers bij elkaar gebracht die zich aangetrokken voelen tot deze bijzondere plek willen meedenken in de placemaking van de eerste fase van de ontwikkeling. Met tijdelijke programmering van evenementen, zoals een lichtkunstfestival en het hosten van bruiloften en retreats, wordt de potentie als aantrekkelijke ontmoetingsplek belicht. In de tweede fase ontwikkelt het fort zich stapsgewijs naar een betoverende bestemming met een hotel-restaurant en eventlocatie die gebruik maken van lokale producten. In de derde fase groeit het fort door tot een broedplaats voor lichtkunstenaars, makers en ambachten.

Lichtkunstfestival

Eén van de evenementen die in oktober zal plaatsvinden is het Lichtkunstfestival VONK!. Een bijzonder evenement met een belangrijk thema op een historische locatie: Fort Honswijk, gelegen aan de rivier de Lek, nabij Schalkwijk. De interactieve lichtkunstroute van VONK leidt langs de mooiste plekken van het fort. In de donkere gangenstelsels en op de verlichte paden komen zo natuur, architectuur, kunst en technologie samen. Zo zijn tijdens de restauratie de ruim 300 bijzondere muurschilderingen en illustraties behouden gebleven.

hier komt de rest

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.