Historie van de Sphinx in 30.000 tegels

Nieuws

Historie van de Sphinx in 30.000 tegels

Door: Petra Starink | 03-04-2018

De Sphinxpassage in Maastricht is een 120 meter lange overdekte tegelpassage tussen het Eiffelgebouw en Pathé. Ruim 250 tegeltableaus met teksten zijn door het bedrijf MaatWerkTegels ingebakken op 30.000 tegels en brengen het verleden van Sphinx in woord en beeld.

Het terrein van de oude Sphinx sanitairfabriek wordt een nieuw te ontwikkelen werk- en cultuurgebied aan de noordkant van het Maastrichtse centrum. Om de geschiedenis van het gebied te behouden heeft de gemeente een permanente tentoonstelling laten inrichten over de bijna 200 jaar oude keramische geschiedenis van de stad.

Sphinxpassage

De 120 meter oude gang (hoogte 5,5 m) tussen het Sphinx gebouw en de nieuwe Pathé bioscoop is getransformeerd tot een openbare passage die de geschiedenis vanaf het ontstaan van de Regout fabrieken tot de ondergang van de Sphinx vertelt. De Sphinxpassage is dagelijks te bezichtigen. Ingangen via de Penintentenpoort, of via het Sphinxcour.

30.000 tegels

MaatWerkTegels heeft in totaal ruim 120 meter tegels met diverse afbeeldingen en teksten ingebakken. De 30.000 tegels meten 15×15 centimeter. Verschillende keramische technieken zoals kopergravures, transfers, en ontwerptekeningen zijn er te bewonderen. Ook zijn foto’s ingebakken van arbeidsomstandigheden, gebouwen, en de productie van sanitair.

In december 2017 werd de Spinxpassage geopend.

Fotografie: MaatWerkTegels

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.