Historisch Museum toch bij Openluchtmuseum

Historisch Museum toch bij Openluchtmuseum

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-06-2009

De directie van het Nationaal Historisch Museum is druk bezig om te bezien hoe het museum tegenover het Openlucht-museum in Arnhem gebouwd kan worden. Directeur Erik Schilp zei donderdag na een Kamerdebat er vertrouwen in te hebben dat ook daar een goed museum kan verrijzen. Aan een vertrek op korte termijn denkt de directie niet.

Donderdagavond diende een Kamermeerderheid van CDA, SP, D66 en PVV een motie in waarmee ze vastlegt dat het museum tegenover het Openluchtmuseum gebouwd moet worden. Daarover wordt dinsdag gestemd, maar dat is een formaliteit. Na minister Plasterk legt nu ook de NHM-directie zich bij die nieuwe realiteit neer.

In de afgelopen maanden streden Schilp en mededirecteur Valentijn Bijvanck fel voor hun droomplek aan de Rijn in Arnhem, maar de Kamer bepaalt nu anders.

Bouwsom niet verhoogd
Plasterk tekende daarbij uitdrukkelijk aan dat het bedrag van 50 miljoen euro dat voor de bouw klaarligt, niet verhoogd zal worden. Als er meer geld nodig is omdat er een dure parkeergarage gebouwd zou moeten worden, moeten Schilp en Bijvanck dat bijeen krijgen. Daarbij zal zeker gekeken worden naar de rijke provincie Gelderland; commissaris van de koningin Cornielje woonde het debat gisteren bij.

Plasterk weersprak D66-Kamerlid Van der Ham die tegenvallers op het bordje van de gemeente Arnhem wilde leggen. Volgens Plasterk is Arnhem geen partij in deze en moet de directie eventuele problemen oplossen.

Invulling
Schilp zei dat het geld niet het grootste probleem zal zijn. Hij wees erop dat hij in zijn vorige functie als directeur van het Zuiderzeemuseum erin geslaagd was de sponsorinkomsten flink op te krikken.

De directeur zei ook dat al enkele weken wordt gedacht over de invulling van het museum als dat in het bos komt te staan. Daarbij moet mogelijk het concept dat voor de Rijn bedacht was, veranderen. Ook is het mogelijk dat het museum kleiner wordt dan gedacht. “Als iedereen ons ruimte geeft, komt het ook op die plek wel goed.”

Francine Houben van Mecanoo Architecten in Delft tekende voor de Arnhemse inzending van de prijsvraag de canontoren (foto) als behuizing voor het museum. Dat idee werd al eerder door de directie losgelaten.

Bron: De Gelderlander.nl

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Nationaal Historisch Museum naast Frostbrug
Historisch museum wellicht niet van Houben
Ontwerp Historisch Museum Houben van tafel?
Arnhem wint strijd om Historisch Museum
Mecanoo ontwerpt Canontoren Arnhem
Welke stad krijgt het Nationaal Historisch Museum?

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.