Historisch museum wellicht niet van Houben

Historisch museum wellicht niet van Houben

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-02-2009

Volgens Cultuur-minister Ronald Plasterk is het heel goed mogelijk dat iemand anders dan Francine Houben van Mecanoo Architecten het Nationaal Historisch Museum gaat ontwerpen. Dat blijkt uit de antwoorden op kamervragen van de CDA-fractie, die Plasterk afgelopen week publiceerde.

Het CDA vroeg zich onder andere af of het waar was dat het museum niet volgens het reeds gepresenteerde ontwerp van Houben gerealiseerd zou worden. De minister legt uit dat het ontwerp van Houben is gemaakt ter ondersteuning van het voorstel van de gemeente Arnhem.

“Het illustreert de mogelijkheden voor de realisering van het Nationaal Historisch Museum. In mijn brief aan de Tweede Kamer van 2 juli 2007 heb ik reeds aangegeven dat de daadwerkelijke ontwikkeling van concept en gebouw natuurlijk pas in een volgende fase aan de orde zijn.”

Prijsvraag
Plasterk gaat als volgende stap in het proces een kwartiermaker aanstellen die als taak krijg het concept voor het Nationaal Historisch Museum te ontwikkelen en een gebouw te laten ontwerpen en realiseren, rekening houdend met de regels voor openbare aanbesteding.

Er is dus een kans dat er een nieuwe prijsvraag komt. Het ministerie heeft de stichting Nationaal Historisch Museum opgericht en die zal een programma van eisen opstellen, eind 2009.

De stichting zal in nauw overleg met de Rijksbouwmeester conform de Europese aanbestedingsregels en op basis van het programma van eisen tot een eigen ontwerp- en architectenselectie komen. Een van de methodes van Europees aanbesteden is een prijsvraag.

Locatiekeuze
De CDA-fractie ging er vanuit dat het ontwerp van Houben gekozen is, toen het in de Tweede Kamer gepresenteerd werd als integraal onderdeel van de prijsvraag: ‘Waar komt het Nationaal Historisch Museum en hoe gaat dat eruit zien’? Zij vraagt zich af of nu volgens de Europese aanbestedingsregels nog wel mogelijk is af te zien van de gekozen architect.

Volgens Plasterk weet elke architect dat de Europese aanbestedingsregels niet toelaten dat er zonder een aanbesteding of prijsvraagprocedure wordt gekozen voor een bepaald ontwerp. In dezelfde brief aan de Tweede Kamer blijkt dat er alleen pas voor de locatie is gekozen, niet voor een ontwerp. “Ook andere architecten, naast architect Houben, moeten de mogelijkheid hebben om een ontwerp in te dienen bij de stichting Nationaal Historisch Museum.”

Nieuwe locatie
Op de vraag of ook de lokatiekeuze discutabel wordt, antwoordde Plasterk: “Mijn keuze voor Arnhem is gebaseerd op de aanwezigheid van met name het Nederlands Openluchtmuseum en de toezegging dat het Nationaal Historisch Museum op afzienbare termijn te realiseren valt.

Tenslotte wil het CDA van de minister weten of een door de Europese aanbesteding gekozen buitenlandse architect wel de nationale cultuur zou kunnen representeren. Daarop zegt Plasterk dat op basis van de aanbestedingsregels en het programma van eisen het beste plan wordt gekozen, ongeacht de nationaliteit van de architect.

Bron: Ministerie van OCW

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:

gevonden artikelen: 1 – 3 van 5

volgende 1  2
Ontwerp Historisch Museum Houben van tafel?

Ontwerp Historisch Museum Houben van tafel?

Het is onduidelijk of het Nationaal Historisch Museum nog wel naar het ontwerp van Francine Houben van Mecanoo gebouwd gaat worden.

Arnhem wint strijd om Historisch Museum

Arnhem wint strijd om Historisch Museum

Het Nationaal Historisch Museum komt in Arnhem. Dat heeft minister Plasterk vrijdagavond bekendgemaakt.

Mecanoo ontwerpt Canontoren Arnhem

Mecanoo ontwerpt Canontoren Arnhem

Als het aan de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem ligt, komt het Nationaal Historisch Museum te liggen op de Waterberg.

gevonden artikelen: 1 – 3 van 5

volgende 1  2

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.