Historische gevel voor muziekcentrum De Nobel

Historische gevel voor muziekcentrum De Nobel

Nieuws
Door: Petra Starink | 02-11-2011

De bouw van een nieuw muziekcentrum in de oude fabriekshallen van lorren- en oud ijzerboer De Nobel aan de Marktsteeg en Lange Scheistraat in Leiden begint medio volgend jaar. Het ontwerp is van architect Ector Hoogstad.

Midden in een historisch bouwblok in de binnenstad van Leiden komt het nieuwe muziekcentrum De Nobel. Zeventiende-eeuwse woningen gecombineerd met negentiende-eeuwse monumentale fabriekspanden bepalen de sfeer van het bouwblok. De historische 19e-eeuwse bebouwing blijft zo veel mogelijk behouden.

Historische gevels

In het ontwerp wordt gezocht  naar harmonie tussen bestaand en nieuw. Daarom sluiten we aan bij de bestaande ruimtelijke opbouw van grote en kleine ruimtes, tuinen en dakterrassen.
De monumentale fabriekshallen worden getransformeerd tot foyer met grand café. Hier kunnen kleinschalige happenings worden gehouden zoals een akoestisch optreden of een expositie. Ook de kleedkamers en de kantoren worden in dit monumentale deel ondergebracht. De Nobel krijgt twee popzalen: de grote zaal met vast podium en balkon biedt plaats aan 700 bezoekers en de intiemere muziekzaal kan 200 bezoekers ontvangen. Om geluidsoverlast in dit dichtbebouwde gebied te beperken zonder de karakteristieke sfeer aan te tasten, worden deze twee popzalen als nieuwbouw toegevoegd in het hart van het bouwblok. Zo is het mogelijk om een gloednieuw, uitstekend geïsoleerd poppodium op een natuurlijke manier in dit afwisselende historische centrumgebied te integreren mét respect voor de monumenten. De historische gevels aan de randen van het bouwblok worden subtiel aangevuld: eigentijdse architectuur, in harmonie met de historische gevelwand.
Het muziekcentrum gaat 12 miljoen euro kosten en de opening wordt verwacht in 2015.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.