HOGE Vrijheid winnaar ontwerpwedstrijd Bouwen Op Elkaar

Nieuws

HOGE Vrijheid winnaar ontwerpwedstrijd Bouwen Op Elkaar

Door: Petra Starink | 19-03-2018

HOGE Vrijheid is het winnende ontwerp van de wedstrijd Bouwen Op Elkaar (BOE). Het 70 meter hoge woongebouw met woningen die zowel van binnen als van buiten verschillen komt in de Petroleumhaven in Den Haag. Het gebouw is gasloos en energieneutraal.

BOE-Kavelwedstrijd

De BOE-Kavelwedstrijd begon in 2013 met een ideeënprijsvraag voor een woongebouw waarvan de belangrijkste eis mede-opdrachtgeverschap was. Uit deze prijsvraag zijn drie ontwerpers geselecteerd die vervolgens met een ontwikkelaar een concreet plan hebben ontwikkeld. Deze plannen zijn aan de gemeente voorgelegd. Over HOGE Vrijheid oordeelde de jury dat er in het plan van HOGE Vrijheid veel ruimte is voor de kopers, en dat zij goede begeleiding krijgen. Bijzonder aan het plan is dat de kroon op het gebouw, typerend voor Haagse Hoogbouw, wordt gevormd door allemaal totaal verschillende woningen.

Woontoren HOGE Vrijheid

HOGE Vrijheid is een uitzonderlijk project in Nederland. Het is voor het eerst mogelijk om als individuele koper de plek, gevel, het woonoppervlakte, het aantal verdiepingen en de plattegrond van de woning helemaal zelf samen te stellen in een woongebouw van 70 meter hoogte.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

De kopers bepalen als collectief de uitstraling van het gebouw. Wethouder Joris Wijsmuller (Wonen) over dit bijzondere project: ‘We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan het realiseren van voldoende woningen om aan de vraag te voldoen. Belangrijk voor dit college was om zo divers mogelijk te bouwen. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en Kleinschalig Opdrachtgeverschap (KO) hebben hiermee  een goede plek gekregen in Den Haag.’

Ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid

Naast mede-opdrachtgeverschap zijn ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid belangrijke factoren geweest om de opdracht te gunnen aan het plan Hoge Vrijheid.  Het ontwerp van circa 100 woningen wordt verder uitgewerkt in overleg met kopers. Het plan is van de combinatie Vink Bouw B.V., Martijn van der Hijden architecten, IAA Architecten, Urbannerdam, BREED Integrated Design, Techniplan Adviseurs en DPA Cauberg-Huygen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.