Holland Garden aan het water

Holland Garden aan het water

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 07-06-2011

Afgelopen maand is in Xi‘an de International Horticultural Expo geopend. Deze internationale expositie gaat niet alleen over tuinbouw, maar bestrijkt de technologie van het cultiveren van de natuur en de inrichting van het landschap in de meest ruime zin. Op de International Horticultural Expo staat de relatie mens en natuur centraal.

 

 

 

Holland Garden

Dankzij de vooraanstaande positie die Nederland inneemt op het gebied van bloemen heeft de Nederlandse bijdrage, Holland Garden, een prominente plek aan het water gekregen. De tuin en paviljoens worden geheel door de Chinese overheid aangelegd en bekostigd, deze zijn ontworpen door Alliance NL: een samenwerking van een aantal Nederlandse ontwerpers.

Water, watermanagement en de kringloop van voedsel en energie vormen de thema’s van deze Holland Garden. De Holland Garden bestaat uit drie onderdelen. De tuin met daarin een cyclische waterloop ontworpen door Okra landschapsarchitecten. Het Glass Pavilion, een verwijzing naar de Nederlandse glastuinbouw, ontworpen door Tekton Architekten en Atelier Dutch. En het het Flower Pavilion, een landmark gebaseerd op de versmelting van de omtrekken van Xi’an en Nederland, ontworpen door Archipelontwerpers.

Eco Garden

De Nederlandse tuin representeert een beeld van het ingepolderde landschap in de delta. Het hedendaags perspectief van de delta is de uitdaging om een integraal antwoord te vinden op klimaatsveranderingen met zeespiegelstijging en daling van het land in combinatie met een verder toenemende verstedelijking. De tuin lijkt op het eerste oog een technisch beheerst landschap. Maar de techniek is nauw gerelateerd aan de natuurlijke kringlopen, binnen een artificieel systeem. De tuin koppelt op een duurzame manier water en nutriënten aan voedsel en aan energie.
Ontwerp: Okra Landschapsarchitecten

Glas Pavilion

De kas, als representant van de Nederlandse tuinbouw, is het basiselement van het paviljoen. Omgeven door een scherm van bamboe geeft zij zichzelf en de tuin niet meteen bloot. In en om de kas is water ervaarbaar op verschillende hoogten. Gecontinueerd in de tuin wordt de levenscyclus van water en de hoogwaardige Nederlandse kennis hierover gevisualiseerd. De verschillende vloeren zijn alleen van buitenaf toegankelijk.Trappen en hellingbanen gaan parallel met de waterloop de kas in. De kas is geprefabriceerd, demontabel en volledig herbruikbaar.
Ontwerp: Tekton Architecten/Atelier Dutch

Flower Pavilion

De vorm van het Flower pavilion, en grote artificiële bloem verwijst naar de inhoud van de tentoonstelling: een horticulturele wereld, waarin planten en bloemen centraal staan. Daarnaast verwijst het ook naar onze huidige technologie die door informatie stromen beheerst wordt: de bloem vorm is een door de computer gegenereerde sculptuur die ontstaan is door de versmelting van de omtrekken van de kaart van Nederland met  die van Xi’an. Het Flower Pavilion is in bamboe gerealiseerd. In het midden staat als een bloemkelk een stalen staketsel met een wenteltrap die de bezoekers naar boven brengt. Vanuit dit belvedère heeft men een mooi uitzicht heeft over het expo terrein en het Nederlandse minilandschap.
Ontwerp: Archipelontwerpers

De International Horticultural Expo 2011 duurt tot tot 22 oktober.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.