Hollandse Nieuwe ontwerpt ‘Healthy Living’

Nieuws, Project kort

Hollandse Nieuwe ontwerpt ‘Healthy Living’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-02-2023

De Leidse vestiging van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) is gerenoveerd en uitgebreid met een stukje nieuwbouw. Het nieuwe complex ‘Gaubius’ aan de Zernikedreef heeft een bruto vloeroppervlak van 12.000m2 waar verschillende biomedische afdeling zijn ondergebracht.

Hollandse Nieuwe ontwierp de unit ‘Healthy Living’ (8.500 m2 BVO) bestaande uit kantoorruimtes, high tech laboratoria en een restaurant. Hier werken wetenschappers aan sociale en technische innovaties die mensen helpen keuzes te maken voor een betere gezondheid en meer maatschappelijke participatie.

Het bedrijfsrestaurant functioneert als werkcafé. Op deze manier is het continue in gebruik en niet uitsluitend tijdens pauze momenten. Daarnaast biedt het ruimte om flexibel te werken. Door een veelvoud van beschikbare zitmogelijkheden is het bovendien geschikt voor verschillende groepsgroottes en activiteiten. Vouwwanden in het restaurant verlenen toegang tot ruimtes voor bijvoorbeeld vergaderingen en workshops die naar wens ook bij het hele restaurant zijn te trekken.

Technische- en veiligheidseisen

Het ontwerp van het laboratorium (klasse ML2 en ML3) werd bepaald door technische en beveiligingseisen die gekarakteriseerd worden door de bijzondere werkzaamheden van TNO. Het lab beschikt onder meer over een Accelerator Mass Spectrometer (AMS), ten behoeve van de ontwikkeling van geneesmiddelen en biedt ruimte aan onderzoek met behulp van nieuwe technologieën zoals robots en augmented reality (AR). Hiervoor is een witte, hygiënische ruimte noodzakelijk.

Daar tegenover staan warmte en comfort die terugkomen in andere ruimten zoals het kantoor en het atrium. Hierbij is veel gebruik gemaakt van eiken afwerkingen. De benadrukking van de klinische uitstraling van de labs en het hout zorgt voor een heldere organisatie en contrast binnen het project.

Planten en gezond eten

Om de toegankelijkheid van de ontmoetingsruimten te versterken is er naast hout gebruik gemaakt van veel planten, stoffering, grote vergaderruimtes (die te koppelen zijn aan het restaurant) en gezond eten. Meubilair is grotendeels in hergebruik van andere TNO locaties. Door de werkzaamheden van TNO meer benaderbaar te maken, draagt het bij aan een positieve gebruikerservaring van het kantoor maar evenwel aan het werk in de laboratoria.

OPDRACHTGEVERTNO
OPLEVERING2022
GROOTTE M²8,500 m²
LOCATIELEIDEN
PROGRAMMAKantoor, laboratoria, restaurant op de begane grond
DUURZAAMHEIDBREEAM-NL Very Good
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.